fallback

Несигурността между София и Атина за Бургас-Александруполис остава

Гърция подчерта силния си интерес за проекта, но заяви, че е готова да чака българското решение

17:14 | 27.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Официални лица от България и Гърция се срещнаха във вторник в София по време на първо съвместно заседание на правителствата на двете страни. Очакваше се разговорите да доведат до споразумения за сътрудничество в различни сфери, както и да донесат повече яснота относно проекта Бургас-Александруполис.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу повтори позицията си в българската столица за подкрепа на 280-километровия петролопровод. „Интересът ни за започване на проекта Бургас-Александруполис остава“, казва той, цитиран от АФП.

Папандреу обаче не получи непосредствен положителен отговор по темата от българския си колега, отбелязва агенцията.

„Позицията ни остава непроменена (...искаме) международно проучване на въздействието върху околната среда... Гръцката страна трябва да разбере, че екологията е с приоритет“ - са думите на премиера Бойко Борисов.

България се надява да приключи с това проучване през февруари 2011, пише АФП, като най-вероятно се има предвид подготвяната оценка за въздействие на околната среда (ОВОС).

Според изказването на Георгиос Папандреу в София Атина е готова да чака дотогава.

Подобно на Гърция, Русия също демонстрира наскоро нетърпението си поради бавеното решение от българска страна, особено след като през юни Борисов допусна възможността напълно да се откажем от петролопровода.

Въпреки всичко, по думите на Папандреу, българското решение не бива да влияе на отношенията между Атина и София.

„Взаимоотношенията ни не трябва да зависят от Бургас-Александруполис. Дали проектът ще се развие положително, или не, има много други възможности за сътрудничество в различни сектори“, смята гръцкият министър-председател.

Българските и гръцки представители подписаха днес общо 13 споразумения за съвместна работа в различни области, сред които такива в сферата на туризма, финансите, енергетиката и здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:40 | 07.09.22 г.
fallback