fallback

Преглед на печата за 26 юли

08:12 | 26.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Чуждите банки, работещи в България, са стабилни в. Сега

"Европейските банкови групи, представени и в България, които са участвали в общоевропейския тест за устойчивост на банковата система, показват стабилност и доказано висока капиталова адекватност." Това съобщи БНБ след официалното публикуване на резултатите от стрес теста на 91 европейски банки, които обхващат 65% от банковите активи в ЕС.

Той бе проведен в петък, като целта му беше да оцени капацитета на европейската банкова система да посрещне бъдеща криза, припомнят подчинените на Иван Искров. Според Европейската комисия и Европейската централна банка резултатите са огромен напредък и важна стъпка към възстановяване на доверието в пазарите.

Няма да се наложи нова актуализация на бюджета в. Новинар

Няма да се наложи допълнителна актуализация на бюджета за тази година, заяви зам.-финансовият министър Владислав Горанов. Едни от най-честите критики на опозицията са, че наесен ще се наложи нова актуализация на разчетите на хазната. В началото на месеца след 12-часов дебат депутатите приеха на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2010 г. Според промените в документа приходите са с 1 909 790 000 лв. по-малко, а разходите са увеличени с 436 324 400 лв. в сравнение с приетия в края на миналата година бюджет за тази година.

Немската RWE пак имала интерес за "Белене" в. Новинар

Немската компания RWE, която се оттегли като инвеститор от АЕЦ „Белене”, отново проявявала интерес към проекта. Това обяви вчера депутатът от БСП Румен Петков в Плевен. Захари Захариев - председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, информира, че две американски компании изявявали готовност да участват с 40% в строежа на ядрената централа. По думите на Захариев двете фирми дори се конкурирали помежду си за участие в проекта. Петков допълни, че през първите 4-5 години на площадката на „Белене” ще бъдат заети около 8 хиляди работници. За периода на целия строеж щели да стигнат до 20 хиляди души.

Без аптеки през нощта в. Стандарт

Оставаме без денонощни аптеки от Нова година. Всеки магазин за лекарства, който няма прозорци, да бъде затворен, предлага проф. Анна-Мария Борисова. Заплашени са обектите в болници, поликлиники и молове, алармираха от Асоциацията на собствениците на аптеки. Според документа, разписан от здравния министър, всички дрогерии трябва да имат естествено осветление. Ако наредбата бъде приета, ще затворят над 400 гишета, каза Николай Костов, председател на асоциацията. Поне 100 от тях са в бившите поликлиники. Най-абсурдното е, че за някои от лекарствата дневната светлина е пагубна, коментираха от бранша.

Борисов обеща бюджет за 2011 година още през септември в. Дневник

Бюджетът за 2011 година ще е готов още през септември. Това съобщи в интервю за предаването "На четири очи" по Нова телевизия премиерът Бойко Борисов. С него не увеличаваме пенсиите, не увеличаваме заплатите, но не ги и намаляваме. Не вдигаме и данъците, обясни Борисов. На въпрос дали ще има Бойкова зима, Борисов отговори: "Сега е Бойково лято - хората са на почивка, радват се. А през зимата ще ходят на ски. Пак ще им е добре".

Токовият удар освети липсата на мощни генератори в хотелите в. Дневник

Липсата на алтернативни трасета в мрежата на НЕК и на достатъчно мощни резервни генератори на хотелите оставиха без ток за повече от 30 часа над 200 хил. туристи на север от Бургас от четвъртък до събота.

Заради фабричен дефект в четвъртък вечерта аварира стълб от мрежата високо напрежение на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), дъщерна компания на НЕК. Без електричество останаха подстанциите "Хоризонт", "Каблешково", "Слънчев бряг", "Кошарица" и "Приселци", собственост на електроразпределителното дружество на ЕВН, както и подстанциите "Старо Оряхово" и "Бяла", собственост на Е.ОН.

Кметове бият отбой по всички идеи за местните данъци в. Сега

Работната група, която трябва да подготви нов Закон за местните данъци и такси, още няма консенсус за промяната в правилата и ставките, нито откога ще се въвеждат. Това съобщи пред "Сега" Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в НС. След последното събиране на групата е решено представителите на местната власт да дадат своята концепция за промени до края на тази седмица.

Спорни остават най-важните предложения - процент от данъка върху доходите, събиран от НАП, да се връща в общините, облагането на луксозните имоти, вдигане на данъчните оценки, върху които се плащат общинските налози, преминаване към изчисляване на такса смет според количествата отпадъци. Проблемът с подоходния данък е, че ако общините започнат да получават процент от него - засега се говори за 2 или 3 процентни пункта от 10-процентната ставка, ще спечелят само най-големите като София, Варна и Пловдив. Освен това системата ще се усложни, защото наред с отстъпването на част от плоския данък ще продължи и досегашното субсидиране, без което по-бедните общини не могат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 02.09.22 г.
fallback