fallback

Преглед на печата за 23 юли

07:58 | 23.07.10 г.

България трябва да плати още около 6.4 млн. евро за Бургас - Александруполис до края на годината в. Дневник

България ще трябва да плати още около 6.4 млн. евро за реализирането на проекта "Бургас - Александруполис" до края на годината. Това съобщи генералният директор на "Транс Болкан Пайплайн" Владислав Емилиянов, който в сряда и четвъртък беше на посещение в София. По думите му, той се е срещнал с финансовият министър Симеон Дянков, който го е уверил, че "въпросът със задълженията на България ще бъде решен до три-четири месеца".

Според ООН България е на 19-о място по чужди инвестиции в света в. Сега

Направените 3 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции в България през м.г. нареждат страната ни на 19-о място сред над 140 държави, които са изследвани от Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД). "Мястото на България е определено като съпоставка на направените инвестиции спрямо БВП на страната", уточни шефът на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов.

Стефанов обяви вчера, че в агенцията са подадени 20 заявления за ВЕИ проекти, които очакват да получат сертификати. "До края на годината ще са известни десетте индустрии, за които страната ни ще търси инвеститори през следващите две години", добави още той. От БАИ посочиха още, че вече е преодоляна ситуацията от края на март, когато имахме 22 млн. евро отрицателни инвестиции, до края на май у нас са направени 250 млн. евро вложения.

Общините спасяват театрите си със свои пари в. Сега

Пловдивска община постигна консенсус с Министерството на културата и си запазва операта, съобщи кметът Славчо Атанасов през Би Ти Ви. От 2011 г. общината ще поеме 10% от годишната й издръжка, а останалите 2 млн. лв. пак ще са от държавата. Първоначално идеята на МК беше операта да бъде закрита. Затова кметът заплаши с поход към Министерски съвет и гладна стачка.

В Плевен кметът Найден Зеленогорски също е предприел мерки за запазване на местната филхармония, съобщи Дарик радио. Той е водил преговори с МК и също е предложил съфинансиране от общината. То ще покрива средствата, които културното министерство би спестило, ако съкрати една трета от състава на филхармонията. Предложението обаче още не е прието от министерството и то все още смята, че в Плевен трябва да има само симфониета.

Супербой дава €180 млн. за БТК в. Стандарт

Ричард Ли е готов да даде 180 млн. евро за 51% дял във "Виваком" (преди БТК). Милиардерът от Хонконг е отправил такава оферта към две от големите банки кредитори на компанията - Дойче Банк и Роял Банк ъв Скотланд. Това пише хонгконгският вестник "Саут Чайна Морнинг поуст". Офертата е част от плановете на Ричард Ли за преструктуриране на дълговете на "Виваком", за което "Стандарт" вече писа.

Турците връщат €103 млн., ако забавят “Люлин” в. Стандарт

България няма да връща пари на Брюксел заради фатално закъснялата при предишното управление магистрала "Люлин". Чудото се случи, след като председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов и директорът проекти на консорциума "МАПА-Дженгис" Кемал Юнлюер подписаха вчера нов контракт към договора за изграждане на магистралата. С клауза в новото споразумението се гарантира, че държавата няма да загуби нито лев от европарите, дори ако изпълнителят не успее да навакса фаталното закъснение в изграждането на шосето. Ако чуждите фирми не съумеят да извършат и сертифицират строителните работи за 142 млн. евро до 31 декември, те ще дължат като неустойка 75% от стойността на тази сума. Точно толкова, 103,06 млн. евро, е съфинансирането за магистралата от страна на Брюксел по програма ИСПА. Първоначалната стойност на договора беше за 137 млн. евро. Парламентът обаче гласува да даде за изграждането допълнителни 86,1 млн. лв., които бяха договорени с подписания вчера анекс. Така общата цена на "Люлин" се закръгли на 180 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:04 | 08.09.22 г.
fallback