fallback

Очакват житна реколта почти колкото миналогодишната въпреки дъжда

Проблеми с количеството на добитата пшеница за зърнения баланс на страната няма да има и хлебното зърно ще е достатъчно, заявява зам.-министър Светлана Боянова

15:24 | 21.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Количеството на реколтата от хлебна пшеница тази година се очаква да бъде почти колкото през миналата въпреки някои затруднения при прибирането заради дъждовете. Това коментира зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

Според Боянова в най-лошия случай количеството на хлебното зърно ще е с до около 10% по-малко от прибраното през 2009 г. В същото време обаче високата влага ще се отрази за качеството на зърното.

По данни на земеделското министерство най-силно засегнати от падналите валежи са областите от Североизточна и Югоизточна България. Въпреки че в тези райони прибирането на пшеницата от новата реколта е затруднено, към 19 юли са ожънати 27 на сто от засетите площи с пшеница и е получено над 1 млн. тона зърно.

Досега средният добив за страната се изчислява на 377 кг/дка. Тези резултати са съпоставими с резултатите от предишни години.

Категорично считаме, че проблеми с количеството на добитата пшеница за зърнения баланс на страната няма да има и хлебното зърно ще е достатъчно, подчертава Боянова, цитирана от БТА.

Зам.-министърът посочва, че реколтата от пшеница в страната ще близо 4 млн. тона, а за изхранването на населението са необходими под 2 млн. тона. "За качеството като цяло на реколтата от пшеница е все още рано да говорим, тъй като жътвата към този момент не е приключила. Това ще бъде възможно към края на август, когато ще се анализират достатъчно представителни проби за произведеното количество пшеница", допълва Боянова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 05.09.22 г.
fallback