fallback

Мартин Димитров: Затъваме в кризата

След доклада на ЕК Бойко Борисов каза, че е необходим „екшън план“ в правосъдието, но още по-необходим е в икономическата и бюджетната област, смятат от Синята коалиция

12:30 | 21.07.10 г. 5
Автор - снимка
Създател

България затъва в кризата и от началото на годината е сред лошите европейски примери в бюджетната сфера. Такава оценка за първата година от управлението на кабинета „Борисов“ дадоха съпредседателите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов на извънредна пресконференция в Народното събрание.

Според тях изходът е да бъдат приложени предложените от тях антикризисни мерки.

Според лидера на СДС би било голяма грешка да се реформират само секторите съдебна система и вътрешен ред.

След доклада на ЕК Бойко Борисов каза, че е необходим „екшън план“ в правосъдието, но още по-необходим е в икономическата и бюджетната област, добави Мартин Димитров, цитиран от БТА. И допълни, че според Синята коалиция загубената година може да бъде компенсирана. Въпросът е какво се прави оттук нататък, коментира той.

Сред най-неотложните мерки десните посочиха спешно разплащане с бизнеса, спиране на проекта АЕЦ-Белене, радикално съкращаване на неефективните разходи, подобряване на усвояването на еврофондовете.

Според сметките на Костов страната ни няма да успее да усвои около 700-800 млн. евро. При положение, че няма преки чуждестранни инвестиции, по какъв друг начин България може да излезе от кризата, освен с привличане на инвеститори и парите, отпускани от еврофондовете, попита Костов.

Не можем да си представим, че кабинетът има пари за тютюнопроизводителите, за ядрената централа, за „Южен поток“, а няма средства за бизнеса, аргументира се Мартин Димитров. По думите му Синята коалиция се е разграничила от бюджетната политика на ГЕРБ още при гласуването на актуализирания държавен бюджет, при което не подкрепи разходната част.

Ние сме силно критични към всички министри от икономическия екип на Бойко Борисов, отбеляза лидерът на ДСБ. Той обяснява това с липсата на специфична компетентност, свързана с факта, че партията е отскоро в политическото летоброене. Костов посъветва сегашните министри да прочетат историята и да видят как предишните правителства са се справяли с кризите. Наистина, реформите се плащат скъпо, нашият кабинет плати висока цена, но пък България върви напред, коментира Костов.

Иван Костов предложи всеки от министрите от сегашното правителство да изготви за месец - месец и половина свой план за действие за излизане от кризата и в началото на септември да го представи на премиера. До края на август - началото на септември е задължително правителството да има подготвен план за излизане от кризата, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:20 | 11.09.22 г.
fallback