fallback

Осигурителните вноски ще се повишават през 2012 г.

Стажът за пенсия за работещите при тежки условия ще расте поетапно

14:40 | 20.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

От 2012 г. ще се мисли за увеличаване на осигурителната вноска. По време на криза не трябва да се повишават данъци и осигуровки. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По думите му правителството ще се съобрази с исканията на синдикатите при предвиденото повишаване на осигурителния стаж за пенсия, при работещите първа и втора категория труд (работещи при тежки условия) увеличението да е поетапно. Възрастта ще се увеличава с по една година от 1 януари 2011 г. до 2014 г.

За всички останали необходимият осигурителен стаж за пенсиониране, се вдига, както беше обявено и по-рано, с три години от 1 юли 2011 г. и мъжете вече ще се пенсионират след най-малко 40 години трудов живот, а жените след 37 години.

За работещите в армията и полицията осигурителният стаж също се повишава с три години.

Синдикалните лидери не останаха доволни от преговорите и посочиха, че е необходим референдум за предпочитанията на българите – дали да има увеличаване на осигурителната вноска или повишаване на необходимия стаж за пенсиониране.

Според тях правителството от два месеца отлага дебата по техните предложения за реформа в пенсионната система и сега е наложително премиерът да изслуша техните искания, както и да се вземе предвид мнението на хората.

Дестабилизирането на системата е причинено от непрекъснатото намаляване на осигурителната вноска, включително и от това правителство, смятат синдикатите.

По думите им увеличаването на стажа е прикрито увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:46 | 13.09.22 г.
fallback