fallback

Преглед на печата за 16 юли

08:00 | 16.07.10 г.

Екоминистерството спря всички проекти на "Юлен" над Банско в. Дневник

Екоминистерството е отменило решението си, с което в края на юни даде право на фирма "Юлен" да изгради нов лифт над Банско. Това съобщи зам.-министър Евдокия Манева дни след като природозащитни организации алармираха, че концесионерът на ски зоната в националния парк "Пирин" нарушава разрешението, изсичайки дървета.

В края на юни екоминистърът Нона Караджова даде право на "Юлен" да подмени сега действащия 4-седалков лифт над местността Бъндеришка поляна с нов 6-седалков, без да се прави детайлна екооценка (ОВОС). Основният аргумент за решението беше, че фирмата ще изгради съоръжението на мястото на старото, без да разширява просеката на лифта и да сече.

КАТ ще събира по 80 лв. вместо по 400 лв. от кафенетата в. Дневник

Вътрешният министър Цветан Цветанов е обещал на кмета на София Йорданка Фандъкова да бъде намалена таксата, която от тази година КАТ събира от търговските обекти, които имат изнесени маси, столове и хладилници на тротоарите. В момента КАТ иска от търговците по 400 лв. (независимо за колко маси става въпрос), а в бъдеще ще събират по 80 лв. за всяка година.

Много от собствениците на заведения отказваха да платят таксата и чакаха ново решение, но тези които са платили 400 лв., едва ли ще получат обратно 320 лв. от КАТ.

Продавачи на нереални имоти станаха обвиняеми в. Сега

Полицията и прокуратурата подхванаха двама бизнесмени, които трябваше да строят край Царево луксозния дворец "Палацо реале". 28-годишният Иван Киманов и Недялко Неделчев, на 35 г., се разследват за измами в големи размери, съобщи шефът на ОД на МВР - Бургас Милен Димитров. За тях са получени данни, че са продавали на зелено апартаменти по морето, които после пропускали да построят. Предлагали на чужденци в интернет и стари порутени къщи в Родопите за нови.

Прокуратурата ще разследва US-програма за туризъм в. Сега

Комисията за защита на потребителите е изпратила до прокуратурата сигнал за програма, която предлага безплатни нощувки по интернет, съобщиха от контролния орган. Става дума за т. нар. Европейска програма за подпомагане на индивидуалния туризъм (ЕППИТ), която всъщност няма нищо общо с европейската общност. Нейни организатори са американската компания TLG Travel Group, регистрирана в офшорната зона Делауеър, и полската CompoSYS Group.

От програмата изпращат имейли до потенциалните клиенти, в които им се предлагат от 3 до 7 безплатни нощувки. Късметлиите могат да избират от 600 хотела в Европа, с които програмата работи, и могат да вземат със себе си придружител.

Конкурсът за цифровизация на БНТ и БНР се обжалва в. Сега

Българският консорциум "ДиВиБи-Ти" ще обжалва решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), с което конкурсът за цифровизирането на БНТ и БНР е спечелен от "Хану про България". Това съобщи вчера пред "Сега" шефът на главния акционер в консорциума - фирма "Инсат електроникс" Бойко Бочев. Решението си КРС разпространи едва вчера, въпреки че е взето още в сряда.

ДАНС следи сделките с акции в. Стандарт

Данните за борсовата търговия ще се предават директно към финансовото разузнаване на ДАНС. В момента се работи по пускането в експлоатация на специален модул в Централния депозитар, който да предоставя информацията за сключените сделки. Това обяви вчера изпълнителният директор на Централния депозитар Иван Димов.

Хлябът само бял, типов и добруджа в. Стандарт

Държавен стандарт трябва да има и за пшеницата и брашното, обявиха и от трите асоциации на хлебопроизводителите у нас. В противен случай се обезсмисляло налагането на държавен стандарт за хляба. След постъпване на предложенията на трите браншови организации работна група към земеделското министерство ще определи как ще се гарантира качеството на зърното и брашното и на какви изисквания трябва да отговарят продуктите от него. Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България вчера внесе в министерството предложение за стандарти на три вида хляб - бял, типов и "Добруджа".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
fallback