fallback

Градският транспорт в София ще покрива стари задължения със заем от ЕБВР

Предвижда се размерът на кредита да е до 30 млн. лв.

16:14 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Заем до 30 млн. лв. ще бъде изтеглен от Центъра за градска мобилност от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), за да се покрият задълженията към транспортните оператори в София.

На заседание на комисията по транспортна инфраструктура днес заместник-кметът Минко Герджиков обясни пред общинските съветници, че има неразплатени задължения за извършения пробег към частните и общинските оператори, предаде БТА.

Според общински източници към днешна дата задълженията към един от транспортните оператори в столицата - „Карат С“ възлизат на близо 9 млн. лв.

Преди да се изтегли заемът, Столичният общински съвет трябва да даде съгласието си за увеличаването на парите за пътникокилометър, които се плащат на фирмите. От ЕБВР са готови да отпуснат кредит след завишаването на парите за извършвания пробег.

По думите на Минко Герджиков гласуваните средства за заплащане на пробега в градския транспорт се изплащат ритмично, но проблемът идва с неразплатени задължения от миналата година от страна на общинските дружества и по-конкретно „Столичен авторанспорт“, който дължи близо 10 млн. лв. на Лукойл заради неплатено дизелово гориво.

Общинският бюджет предвижда 85,3 млн. лв. за градския транспорт, като 72 млн. лв. от тях са за доплащането на преференциалните карти за градски транспорт. Други 12,3 млн. лв. са компенсация на транспортните оператори съгласно действащият от миналата година регламент на ЕС за компенсиране на дружествата, работещи в обществен интерес и с приходи, които не покриват разходите.

27 млн. лв. осигурява и републиканският бюджет като средства за градския транспорт на столицата. Те по думите на Герджиков „се получават ритмично“.

Освен този заем, общината обмисля изтеглянето на още един - в размер на 10 млн. лв., с който ще се изградят 500 спирки на градския транспорт. Към спирките ще има навеси, електронно-информационно табло и пункт за продажба на вестници.

По думите на Герджиков вече има съгласие с двата издателски съюза за осигуряването на всички издания за тези павилиони, което според него ще вдигне интереса към тях. Според разчетите спирките ще могат да се изградят в кратко време, като всяка от тях струва по около 20 хил. лева. Вече има няколко проекта, от които трябва да се избере един.

Намерението на общината е павилионите да са или нейна собственост, или собственост на нейно дружество. Те ще се отдават под наем, а при неплащането му наемателят може да бъде отстранен веднага, а не както е досега с преместваемите обекти - след дълга съдебна процедура.

По думите на Герджиков по-вероятно е да бъде избран вариантът общинското дружество „Софинвест“ ЕООД да изтегли заемът. По разчетите на общината покриването му ще е в рамките на тригодишен период, след което се очаква павилионите да са на печалба. Двата издателски съюза ще излъчат свой контрольор на общинското дружество, каза още Герджиков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:59 | 08.09.22 г.
fallback