fallback

Поведението на Цецка Цачева – гафове и некомпетентност?

Според левицата действията на председателя на парламента трябва да бъдат разгледани от етичната комисия

11:56 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Коалиция за България ще поиска Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика да разгледа поведението на председателя на парламента Цецка Цачева. Това каза депутатът Петър Курумбашев от името на парламентарната група.

Според него една година е време за оценка както на правителството, така и на парламента и на дейността на председателя на парламента. Искането е свързано с множество нарушения на правилника на Народното събрание и Конституцията, посочи Курумбашев, цитиран от БТА.

Той добави, че многократно е нарушавано правото на народни представители на парламентарен контрол над министрите.

От 25 въпроса и питания към министър-председателя, направени от депутати на Коалиция за България - 11 са върнати, поясни той. Връщат се въпроси по собствена преценка или некомпетентност, допълни Курумбашев.

Депутатът от левицата посочи, че има много случаи на „допуснати гафове от председателя на парламента“.

Според него такива са приемането в едно заседание на първо и второ четене на един закон, както и приемането на „т. нар. наркопоправка“.

Курумбашев посочи, че пряко отговорен за дейността на Държавен вестник е председателят на Народното събрание. Всяко прехвърляне на вина към заместник-председателя Лъчезар Иванов и двамата колеги - Светлин Танчев и Пламен Цеков е бягане от отговорност, каза Курумбашев.

Цачева допуска двоен морал - когато се нарушава правилникът от депутати от опозицията, се прави забележка, а когато има нарушение на представител на управляващите - не, смята Курумбашев.

Подобна според него е ситуацията и със спазването на времето за изказване.

Други нарушения на председателя са отказ за даване на дума на засегнат за лично обяснение, нарушения по начина на водене на пленарното заседание, манипулиране на кворума, каза депутатът.

„Има назидателен и менторски тон към народните представители“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
fallback