fallback

Оценка „3,80“ за работата на правителството

Критиките към правителството от началото на неговия мандат досега са свързани с липсата на добри резултати в икономическата и в социалната сфера

19:29 | 12.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Според национално проучване, направено сред 1000 души в страната между 25 юни и 2 юли от Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ), 44 процента от анкетираните оценяват първата година на правителството като по-скоро успешна, а 37 на сто са на обратното мнение.

Средната оценка на пълнолетните българи за работата на правителството е „Добър" (3,80), според проучването. Симпатизантите на ГЕРБ дават оценка на управлението и на премиера „много добър" (4,50).

Най-често жителите на София дават оценка за работата на правителството „Добър" - 42 процента от тях. Девет процента от симпатизантите на ГЕРБ пишат на правителството отлична оценка, 39 на сто - „много добра“, а 42 процента - „добра“. Десет на сто от симпатизантите на управляващата партия са на мнение, че управлението заслужава по-ниска оценка от „добра“.

Общо 76 процента от избирателите на БСП пишат оценки „2“ или „3“ за работата на правителството. Подобни са оценките и на избирателите на ДПС.

От август 2009 г. до юли 2010 г. правителството на ГЕРБ е загубило 10 на сто от одобрението за работата си. Една година след идването на ГЕРБ на власт, неодобрението към работата на Министерски съвет надхвърля с четири процента одобрението.

За една година премиерът Бойко Борисов е загубил седем процентни пункта от одобрението за дейността си, т.е. от 69 процента тя сега пада на 62 процента.

Същевременно одобрението за полицията нараства с осем п.п. през изминалата година - от 43 на 51 процента. Рейтингът на министър Цветан Цветанов през юни е 68 на сто. Той е и най-одобряваният министър сред хората, симпатизиращи на опозиционните формации.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов е повишил одобрението за работата си - от 23 на 43 процента, според проучването. Чувствително нараства и подкрепата за работата на министъра на външните работи Николай Младенов - от 25 на 42 на сто.

Най-големите успехи на правителството, според анкетираните 1000 човека, са борбата с престъпността (посочена от 31 на сто), борбата с корупцията, отпушването на европейските фондове и реформите в държавната администрация.

Критиките към правителството от началото на неговия мандат досега са свързани с липсата на добри резултати в икономическата и в социалната сфера. Критика предизвиква липсата на растеж на доходите, както и общественото усещане, че не се предприемат съответните мерки за намаляване на безработицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:39 | 05.09.22 г.
fallback