fallback

Новите коли у нас с 10% по-скъпи от цените в другите страни от ЕС

Европейските производители проявяват по-голяма чувствителност към доходите на българина за разлика от азиатските

10:01 | 10.07.10 г. 8
Автор - снимка
Създател

Българите плащат по-скъпо, за да карат нови автомобили, показа доклад на Европейската комисия, сравняващ производствените цени на 27 марки и около 80 модела, продавани в 27-те страни членки.

Като цяло на българския пазар колите се предлагат с 10% по-скъпо от средното за Европа. Ценовите различия са особено видими при неевропейските марки.

Така например Suzuki Grand Vitara идва у нас на цена, която е с 27,9% по-скъпа от средната за ЕС. Nissan Micra e бил предлаган с една трета по-скъпо, а Honda Civic - с 35%.

Европейските производители проявяват по-голяма чувствителност към доходите на българина, предлагайки на нашия пазар малко по-ниски цени за някои модели, но по-високи за други.

Renault Megane например се е продавала с 5,5% по-евтино в сравнение със средното в съюза, Peugeot 407 - с 2,8% по-евтино, но по-масовата Peugeot 207 e предлагана на цена с 18,6% по-висока от европейската.

При по-високия клас личи, че е по-скъпо да си купиш у нас BMW отколкото в Румъния или Швеция, но отклоненията са в рамките на до 9%.

Mercedes ни оценява като останалите европейци, продавайки до 3,6% по-скъпо.

Индексът представя производствените цени, без ДДС и такса регистрация, защото те се различават в Общността, но европейският паспорт позволява кола да се купи в една държава, а ДДС и такса да се платят в страната по регистрация.

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:36 | 11.09.22 г.
fallback