fallback

Преглед на печата за 9 юли

08:20 | 09.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Виенския институт: България няма план за излизане от кризата

в. Дневник

В деня, в който парламентът в София приемаше първата актуализация на бюджет от времето на Жан Виденов насам, авторитетният Виенски институт за международни икономически изследвания (WIIW) произнесе тежка присъда за досегашните действия на кабинета.

Те са погрешни, обещанията за стриктна данъчна политика са заменени с "разточително популистко харчене" в комбинация с прекалено задържане на плащанията към фирми, заради което се е задълбочил и удължил ефектът от глобалната криза в страната.

Цената на газа не е обсъждана в детайли на преговорите в Москва

в. Дневник

Цената за доставката на руски газ за България не е обсъждана детайлно днес на проговорите между български експерти и представители на "Газпром" в централата на дружеството в Москва, съобщи БНР, като цитира директора на "Булгаргаз" Димитър Гогов. 

Днешните преговори на Димитър Гогов в "Газпром" са продължение на разговорите от вторник на руския вицепремиер Виктор Зубков в София, по време на които от българска страна беше поставен въпросът за отпадане на посредниците при доставките и за възможността да поевтиняване на руския газ за България.

Властта убеждава фирми да работят на доверие

в. Сега

Практиката, наложена от тройната коалиция, строителните фирми да изграждат и ремонтират пътища без осигурено финансиране е на път да пробие и в управлението на ГЕРБ. Такъв е случаят с компаниите, избрани да ремонтират близо 2000 км от републиканската пътна мрежа по програмата "Държавни инвестиционни заеми". Преди ден стана ясно, че държавата спира изпълнението на тези проекти, защото не може да осигури собственото си участие. Става въпрос за около 130 млн. евро, които засега не могат да бъдат осигурени от бюджета.

В уведомителното писмо, което са получили фирмите от пътната агенция, обаче има "предложение": те да продължат, ако искат, да работят за своя сметка, но да чакат за пари евентуално след 1 април 2011 г. Бюджетът за 2011 г. е още в проект и засега не е сигурно дали в него ще има точно пари за ремонт на пътища. Приоритет на правителството на ГЕРБ са големите магистрали.

До 20 млн. лв. се чакат в хазната от винетки

в. Новинар

10-20 милиона лева се очаква да влязат в хазната от продажбата на винетки. Това прогнозира министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който инспектира системата за отчитане на стикери на ГКПП-Капитан Андреево.

За месец се очаква през територията на страната ни да преминат между 1.5 милиона до 2 милиона автомобили. Само до края на юни агенция "Митници" е събрала около 100 000 лв. от продажбата на винетки. Общо от началото на годината досега в хазната са влезли приходи от 150 милиона лева.

Виетнамци правят огромна зеленчукова плантация у нас

в. Сега

Огромна плантация за традиционни виетнамски зеленчуци и цветя може да се появи скоро у нас в близост до Ямбол. Българо-виетнамският проект ще се реализира върху терен от 4000 дка и ще бъде на обща стойност около 15-20 млн. евро, стана ясно вчера по време на двустранен бизнес форум, организиран от Българската търговско-промишлена палата. Съвместната фирма, която ще реализира проекта, ще кандидатства за първокласен инвеститор.

Слагат таван на банкерските премии

в. Стандарт

Таван на бонусите за шефове на банки ще сложи БНБ. Това ще стане със специална наредба на Централната банка, която ще бъде готова през есента, научи "Стандарт". В наредбата ще бъдат заложени два принципа за определяне на директорските бонуси. Първият е допълнителните възнаграждения да се изчисляват като съотношение към твърдото заплащане на банкера. Вторият предвижда размерът на бонусите да се обвързва с финансовите резултати на банката не само за текущата година, но и за известен период от време назад. Така банкерите ще бъдат стимулирани да поддържат постоянна стабилност на трезорите и да не предприемат твърде рискови операции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 08.09.22 г.
fallback