fallback

Глоба за здравната каса за злоупотреба с господстващо положение

Санкцията от 30 хил. лв. е заради нарушения при определяне на максимално допустим размер на надценки на лекарства

13:23 | 06.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи, че Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) е извършила нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), изразяващо се в налагане на аптеките на определени цени за продажба на лекарствени продукти от т.нар. позитивен лекарствен списък. 

За нарушението комисията наложи имуществена санкция на НЗОК в размер на 30 хил. лева, съобщиха от регулатора.

Производството е образувано по повод постъпило искане от Български фармацевтичен съюз, съдържащо твърдение за злоупотреба с господстващо положение от страна на НЗОК.

Проучването на КЗК установи, че НЗОК едностранно е определила значително по-нисък максимален размер на надценките на лекарствени продукти, частично заплащани от НЗОК, които аптеките могат да заложат при формиране на своите продажни цени.

С това свое действие НЗОК на практика изменя лекарствения списък, като същевременно определя нови пределни цени на лекарствата, констатира КЗК. Така аптеките не участват по никакъв начин в договарянето на цените на съответните лекарствени продукти, нито реално влияят на процеса по определяне от страна на НЗОК на максималния размер на надценките, които самите те впоследствие се оказват задължени да прилагат.

Ефектът от посоченото поведение на НЗОК за конкурентната среда, в която аптеките оперират, се състои в ограничаване на свободата на договаряне и равнопоставеността между страните по всеки един договор, заявяват от държавната комисия.

НЗОК вече е санкционирана от КЗК по сигнал от Българския фармацевтичен съюз. През ноември 2007 г. съюзът сезира КЗК, че НЗОК нарушава Закона за защита на конкуренцията, като едностранно и противозаконно удържа на аптеките по 8% от цената на лекарствата. За това нарушение КЗК глоби НЗОК със 100 хил. лв., като санкцията беше потвърдена от Върховния административен съд през октомври 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:48 | 04.09.22 г.
fallback