fallback

Никой не проверява за конфликт на интереси при обществените поръчки

Членовете на комисии декларират, че не са свързани лица с кандидатите, но българското законодателство не вменява отговорност за проверка на данните, казват от Transparency International

11:35 | 06.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Да се регламентира законово механизъм за проверка на истинността на декларациите на членовете на комисии за провеждане на обществена поръчка. Това е една от препоръките в междинния доклад на Transparency International от наблюдението на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за определяне на изпълнител за изграждането на лот 2 на магистрала „Тракия“. Наблюдението е извършено между ноември 2009 г. и май 2010 г.

Според Закона за обществените поръчки членове на комисията или консултанти могат да бъдат лица, които декларират, че нямат материален интерес от възлагането на обществената поръчка на определена фирма. Те трябва да са декларирали и че не са „свързани лица“ с кандидат или участник в процедурата или с посочените от него подизпълнители, нито с членове на техните управителни или контролни органи.

Българското законодателство не вменява отговорност за проверка на истинността на тези декларации и именно затова е нашата препоръка, казват от неправителствената организация.

От Transparency International смятат, че трябва да се включи и механизъм за публичност на тези декларации.

При наблюдението неправителствената организация е установила, че един от членовете на комисията за автомагистрала „Тракия“ е декларирал конфликт на интереси и е бил заменен с друг.

Наблюдателите преценяват и равнопоставеността и недопускането на дискриминация сред кандидатите. Осем са фирмите и предприятията, които подадоха заявления за участие в процедурата, тоест те не са нито прекалено много, нито прекалено малко, коментират от организацията.

Това според него показва, че критериите са балансирани. Ако бяха само две-три фирми, това би означавало, че условията са прекалено тежки, а, от друга страна, е неприемливо и вратата да бъде широко отворена и да участват десетки компании, обясни той.

Славов отбеляза, че наблюдателите са били максимално улеснени от възложителя, което е много сериозна индикация за неговата почтеност.

В доклада се констатира, че министерството на Росен Плевнелиев е първото в последните правителства, което отговаря на критерия за публичност и достъп до информация при организиране на процедура, свързана с изграждане на автомагистрала „Тракия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
fallback