fallback

Преглед на печата за 5 юли

08:04 | 05.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Кабинетът тества данъчни промени през общините в. Дневник

Част от приходите от плосък данък, които сега постъпват в републиканския бюджет може да остава в общините от 2012 г. Целта е в градовете да остава повече от това, което те дават като продукт в икономиката и съответно като приходи в бюджета. Това е едно от предложенията в обсъдения миналата сряда от правителството проект на стратегия за децентрализация.От стенограмата на заседанието става ясно, че осъществяването й ще е обвързано със сериозни данъчни промени.

Друг вариант предвижда десетте процента плосък данък да си остане за републиканския бюджет, а местните власти сами да определят надбавка върху него в зависимост от нуждите си. Така може да се окаже, че служители на една и съща позиция в различните градове ще плащат различни данъци.

Данък банки в. Стандарт

Крайно време е и банките да започнат да плащат своя данък "криза". Налог върху транзакциите на трезорите и финансовите къщи у нас предложи вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Той няма да засяга тегленето на банкноти от обикновените хора. Целта е да се ограничи рискът от финансови спекулации, подобни на тези в САЩ, които запалиха световната криза. Според изчисления на ЕС, където вече обсъдиха идеята, дори при 0,05% ставка върху транзакциите ще се съберат 200 млрд. евро за година, каза Димитров. Банките да спрат да извиват ръце на хората и бизнеса, заяви пък лидерът на "Атака" Волен Сидеров по Нова тв. Той настоява за по-голяма защита на клиентите и прозрачност в раздаването на дивиденти. Частните банки със затруднения да се одържавяват, както в САЩ, иска още Сидеров.

Изчистването на неползваните отпуски ще блокира държавата в. Сега

Промените в Кодекса на труда, които повеляват използване на старите отпуски до края на 2011 г., ще поставят в патова ситуация едни от най-чувствителните публични сектори у нас - здравеопазване и образование. Натрупаните отпуски в болници и университети са много, работата не може да се прекъсва, а заместници и пари за наемането им няма. Администрацията също може да бъде блокирана, показа проверка на "Сега". Заради опасността от лишаване на служителите от гарантирано по конституция право президентът Георги Първанов подготвя поредното вето, а БСП и ДПС се готвят да сезират и Конституционния съд.

Най-драматична е картината в здравеопазването. "В редица областни болници има много натрупани отпуски и колегите нямат представа как да реагират. Ако ръководствата спазят закона и пуснат персонала в почивка, цели структури ще трябва да спрат да работят, а това е невъзможно", обясни пред "Сега" шефът на националното сдружение на областните многопрофилни болници д-р Михаил Зортев. "Изпратихме писмо до здравното министерство с питане какво да правим. Надяваме се за нас изискването да не важи", допълни той.

Дълговете на държавата спъват изготвянето на кадастъра в. Сега

Дълговете на държавата към бизнеса могат да спрат изготвянето на кадастрална карта на България, чието изграждане и без това върви с мудни темпове. Фирмите, които са ангажирани с този процес, имат да взимат 5-6 млн. лв., научи "Сега". Според шефа на Агенцията по геодезия, картография и кадастър Александър Лазаров сумата дори може да набъбне до 10 млн. лв., а в бюджета на ведомството няма предвиден нито лев за тази дейност през 2010 г.

Лазаров увери, че засега няма изоставане от графиците по изготвяне на кадастъра, но компаниите, до които "Сега" се допита, не са толкова оптимистично настроени. "Има фирми, които почти не работят и ако не бъдат изплатени сумите, между 300-400 души, заети в сектора, ще останат без работа", прогнозира Ангел Янакиев, председател на управителния съвет на Камарата на инженерите по геодезия.

Купуваме газа двойно по-скъпо от Германия в. Стандарт

България купува природния газ от Русия два пъти по-скъпо от Германия. Това показват данни на консултантската компания East European Gas Analysis. Според публикувана на сайта й информация през второто тримесечие на тази година Германия е купувала руското синьо гориво на цени между 150 и 155 долара за 1000 кубични метра. В същото време България е получавала природния газ срещу 295 долара. Подобна е ситуацията и спрямо Турция.

Анна-Мария Борисова: Всичко в здравеопазването е за ремонт в. Новинар

"Да се чудиш от кое по-напред да започнеш. Всичко в системата на здравеопазването трябва да се промени." Това заяви в Шумен здравният министър Анна-Мария Борисова. Според нея са необходими крути мерки във всички сфери - в болничната и извънболничната помощ, в специализациите, в електронно здравеопазване, в ТЕЛК. Тя смята, че основният проблем е липсата на достатъчно лекари. В момента разполагаме със 700 анестезиолози, а по норматив техният брой трябва да е 1700, оплака се Борисова. Според нея това означава, че един ден у нас няма да може да се оперира, защото няма да има кой да слага упойка.

Рушветът за книжка удари 1400 лв. в. Стандарт

1200-1400 лв. е стигнал рушветът за взимане на шофьорска книжка без изпит или с гаранция за изкарването му. Тази информация на Йонко Иванов, председател на Българския съюз на автомото преподавателите, беше потвърдена от министъра на транспорта Александър Цветков. Подкупът е в пъти по-голям от миналата година. Това показва, че затегнатият контрол и новите правила в наредбата за обучение на водачи правят все по-трудно организирането на лесно изкарване на изпитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:39 | 13.09.22 г.
fallback