fallback

ЕК разреши национални доплащания за десертно грозде

Искането ни към комисията по този въпрос беше отправено в края на 2009 г.

08:10 | 05.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

В писмо на Главна дирекция „Земеделие и селски райони”, получено в Министерство на земеделието и храните (МЗХ), генералният директор Жан-Люк Демарти потвърждава, че комисията не възразява да бъдат изплатени национални доплащания на площ за десертни видове лозя, съобщиха от министерството.

През 2008 г. България получи одобрение от ЕК за изплащане на национални доплащания за площите, допустими за подпомагане по Системата за единно плащане на площ (СЕПП), с изключение на тези, заети с лозя, малини и ягоди за преработка, тютюн и постоянно затревените площи.

С националните доплащания на площ България допълва подпомагането, което производителите получават по СЕПП с цел изравняване на субсидиите на българските фермери с тези в старите държави членки на ЕС.

Още в края на миналата година България поиска с няколко писма до Комисията в площите, допустими за национални доплащания, изрично да бъдат включени и площите, заети с десертни видове лозя, като това беше коментирано и при срещи на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов с генералния директор Демарти.

Искането е направено, за да се осигури равнопоставеност по отношение производителите на десертно грозде у нас, тъй като те не се финансират по никоя от мерките в Националната програма по лозарство и винарство 2008-2013.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:18 | 11.09.22 г.
fallback