fallback

КЗК отхвърли жалби в конкурса за строител на завода за софийския боклук

В средата на юни за изпълнител беше избрано обединение между българска фирма и германска компания, които предложиха цена от 208,9 млн. лв.

11:28 | 02.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила на свое заседание в четвъртък две искания за спиране на процедурата в конкурса за строител на завод за преработка на софийския боклук. Това съобщиха днес от комисията.

За изпълнител на строежа в средата на юни беше избрано Обединението „Хут-Станилов“, в което влизат българската фирма „Станилов“ ЕООД и германската „Хайлит Умвелтехник“. Предложената цена от обединението беше 208,9 млн. лв., а предвидените годишни разходи за работа на съоръжението – 9,5 млн. лв. Проектът се финансира основно от европейските фондове.

Исканията да се спре с продължаване на процедурата след избора на изпълнителя са отхвърлени от регулаторния орган. За такава мярка настояваха двама други кандидати за проекта - „Сиес-Балканстрой Садината” и консорциум „Данеко/Валмекс-Садината-МБТ” ДЗЗД.

Всъщност общият брой на жалбите срещу направения избор е четири, но в останалите не се иска и спиране на изпълнението. По другите жалби предстои комисията да вземе решение.

Проектирането и строителството на завод за механично-биологично третиране (МБТ) на отпадъци на площадка „Садината” е част от цялостния проект на Столична община за изграждане на Интегрирана система от съоръжения за дългосрочно управление на отпадъците с финансиране от Структурните фондове на ЕС.

Целият проект включва изграждане следните съоръжения: завод за „механично-биологично третиране” на площадка в м. „Садината”, с. Яна, с капацитет 410 хил. тона/годишно; депо за обезвреждане на остатъчния отпадък от завода за „механично-биологично третиране” на площадка в м. „Садината”, с. Яна, с капацитет 154 хил. тона/годишно; инсталации за компостиране на „зелени и хранителни отпадъци” на площадка „Хан Богров”, с. Долни Богров, с капацитет: зелени отпадъци - за 20 хил. тона/годишно и получаване на 11 851 тона/годишно компост, както и хранителни отпадъци - за 20 хил. тона/годишно „биоотпадъци” и получаване на 11 338 тона/годишно компост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:31 | 09.09.22 г.
fallback