fallback

Преструктурирането на „Галата“ в газово хранилище тече с пълен ход

Това става ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката, според скоро ще е ясно акционерното участие в бъдещия оператор на съоръжението

17:21 | 01.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството работи активно за преструктурирането на находището „Галата“ в хранилище за природен газ, се посочва в съобщение на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

В следващите месеци трябва да стане ясно акционерното участие в бъдещото дружество, което ще бъде оператор на съоръжението. Това е посочил министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща с областния управител на Варна Данчо Симеонов.

Министър Трайков е на обиколка в предприятията, които са най-големи потребители на газ и ток. В първия ден от тази обиколка той се е срещнал с ръководството на "Девня цимент", "Агрополихим" и "Солвей соди".

По-късно през деня предстои и посещение в дружеството "Тракия глас" в Търговище.

Превръщането на газовото находище "Галата" в хранилище е един от проектите в енергийната сфера, по които правителството работи много активно, заедно със сегашния концесионер "Мелроуз", е заявил министър Трайков. Осъществяването на този проект ще съдейства за намаляване на зависимостта на България от вноса на енергийни ресурси.

За постигането на тази цел приоритет е и изграждането на междусистемните газови връзки на България със съседните държави, е отбелязал Трайков. Между тях най-напреднали са проектите с Гърция и Румъния, за които е осигурено финансиране от Европейския план за енергийно възстановяване.

За връзката с Гърция са отпуснати 45 млн. евро, а за връзката с Румъния - 10 млн. евро. В начален етап е изграждането на реверсивна газова връзка със Сърбия, което се финансира от оперативната програма "Регионално развитие". Предстои започването на подобен проект и с Турция.

Основен акцент в енергийната политика на правителството е преструктурирането на сектора на "пазарни релси", е заявил Трайков. Развитието на пазара поставя българските потребители и индустрията в конкурентна среда спрямо европейските им партньори, е добавил той. По думите на министъра, това е най-ясният, прозрачен и ефективен начин за постигане на най-ниски цени на енергоносителите. Това важи според него с особена сила за природния газ, който пристига в България от един източник, по едно трасе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:51 | 05.09.22 г.
fallback