fallback

Преглед на печата за 1 юли

08:05 | 01.07.10 г.

Липсата на домова книга няма да се наказва още 1 година в. Сега

След като удължаването на срока за регистрация на етажната собственост не даде особен резултат, вчера регионалното министерство реши да смекчи самия закон. Глобите за неспазване на срока няма да се плащат сега, а чак след една година, а на кметовете се дава два пъти повече допълнително време да свикат служебно общи събрания на всички жилищни сгради в района им, които сами не са го направили. Срокът по действащия закон изтече вчера.

В момента домоуправителите, които не са провели събрания, не са вписали собствениците в домови книги и не са подали след това в общината заявление за вписване в регистъра на етажната собственост, се глобяват с до 1000 лв. За собствениците на апартаменти санкцията е до 100 лв.

Холдинг „Варна” поиска 500 000 лв. за „Алея първа” в. Сега

Холдинг "Варна", част от групата ТИМ, поиска 500 000 лв. обезщетение от Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА) заради проекта "Алея първа". Гражданската организация е най-върлият противник на бизнес начинанието. Сумата, за чието плащане е изпратена нотариална покана, е мотивирана като компенсация за "имуществени вреди", нанесени следствие на клевети и заблуждения. Вредите се изразявали в отказ от сключени договори и забавено издаване на последващи разрешения. Искането на инвеститора за обезщетение стана публично благодарение на сдружението.

Заплатите в общинските администрации падат с 27% в. Сега

Чиновниците в общинските администрации ще поемат основния удар при намаляването на бюджетите на общините за второто шестмесечие на годината. Общият фонд за работни заплати ще намалее с 27.2% за оставащите месеци. Сериозно ще бъдат засегнати и част от общинските диспансери, както и читалищата. Кризата, макар и по-леко, ще усетят също детските ясли и кухни. Това показват новите намалени стандарти за издръжка на делегираните от държавата дейности, одобрени от кабинета вчера. След серия от разговори сдружението на общините успя да договори различни намаления за различните дейности и по-меко орязване на парите за най-чувствителните сфери.

“Полимери” отива за скрап в. Стандарт

Девненското предприятие "Полимери" АД окончателно спря. Режат завода за скрап, собственикът ще вдига нов, но не вярваме, каза синдикалист от КНСБ. Предприятието внасяло солна киселина и хлор от Румъния, които продавало на вътрешния пазар. Сметките на "Полимери" са блокирани, работниците получават от дъжд на вятър по 100-120 лв.

Девненското предприятие заедно с други трябваше да бъде посетено днес от социалния министър Тотю Младенов, но визитата е отказана с мотива, че всички дейности са прекратени, научи "Стандарт". 39 хил. лв. санкции са наложени на ръководството на "Полимери" АД за неплащане на трудовите възнаграждения, съобщи Иван Иванов, шеф на Инспекцията по труда във Варна. Наказателните актове не били връчени, защото непрекъснато се сменяли шефовете, посочи той.

Собственикът на ОББ отрече да продава дял на Катар в. Дневник

Националната банка на Гърция отхвърли появилата се в медиите информация, че Държавният фонд на Катар (Qatar Investment Authority) иска да инвестира до 250 млн. евро в гръцката банкова група. В България компанията е собственик на ОББ.

"Компанията не планира да набира средства, включително и чрез увеличение на капитала и намиране на нови акционери. Ето защо появилата се в пресата информация не е точна", съобщиха от банката в прессъобщение.

Исканията за разплащане на държавата с бизнеса растат лавинообразно в. Дневник

Исканията за покриване на държавни задължения към бизнеса са се увеличили няколко пъти за последния месец, показват данни на Българската банка за развитие, която обслужва механизма за разплащане. Според нея към края на юни е имало 436 заявления, като от тях 320 са одобрени за сключването на цесия. Само преди малко повече от месец - към 20 май, те са били едва 14.

Наполовина са намалели фирмите в строителния бранш за две години в. Дневник

Около 1500 фирми очкавам да отпаднат от регистъра на строителната камара през тази година, каза Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите.

Той посочи, че през миналата година не са си подновили регистрацията 1050 компании. През 2008 г. броя на регистрираните дружества в камарата е бил 5279. За да работи легално по закон всяка компания е длъжна да бъде регистрирана в браншовата организация.

Блокира електронната система на търговския регистър в. Новинар

Електронните услуги на сайта на Търговския регистър вчера блокираха. Причината е в едновременния опит на стотици фирми да подадат финансовите си отчети олайн в последния срок. В сряда никой не отговаряше и на телефона на Агенцията по вписвания, на който могат да се подават сигнали за технически проблеми с електронното подаване на заявления. Така за втори пореден ден се извиха дълги опашки пред Агенцията по вписванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:48 | 08.09.22 г.
fallback