fallback

Облекчават режима за оценка на здравния риск при инвестиционни проекти

От 2011 екоминистерството се надява да стане възможно подпомагането на фирми и граждани, които искат да поставят фотоволтаични панели върху покривите на сградите

16:12 | 28.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

До 20 дни се очаква да влезе в сила облекчен режим за оценка на здравния риск на инвестиционните проекти. Това коментира пред журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Към момента за всеки инвестиционен проект, независимо от неговия мащаб, текат две процедури за оценка на здравния риск - от РИОКОЗ към Министерството на здравеопазването и от структурите на Министерството на околната среда и водите в рамките на оценката за въздействие върху околната среда.

Решихме, че не е необходимо да текат две успоредни оценки, започват обучения на РИОКОЗ, за да бъдат по-задълбочени техните анализи, посочи Караджова, цитирана от БТА.

Тя определи като успех и поредна победа над бюрокрацията съгласието до което са стигнали двете министерства след няколкомесечна работа. Решението ще облекчи процедурата, каза Караджова.

Екоминистърът изрази надежда от началото на следващата година да стане възможно подпомагането на фирмите и гражданите, които поставят фотоволтаични панели върху покривите на сградите. Средства за това ще има след продажбата на държавните квоти за емисии парникови газове. С отнемането на акредитацията на страната за търговия с емисии, продажбата им може да се осъществи най-рано през есента на тази година, когато от екоминистерството очакват акредитацията да бъде възстановена.

Преди години правителството на Гърция е предприело правителствена програма за стимулиране на гражданите и там няма покрив без фотоволтаичен панел, посочи Нона Караджова. По думите й България се намира в почти същата благоприятна географска ширина и рано или късно това ще бъде направено и в нашата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
fallback