fallback

Преглед на печата за 28 юни

07:55 | 28.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Може да има покачване на данъците в. Новинар

Има вероятност управляващите да прибегнат до увеличаване на данъците, за да напълнят държавната хазна. Това прогнозира в неделя в ефира на Pro.bg българският еворкомисар Кристалина Георгиева. Тя обаче заяви, че повишаването на налозите не би била добра мярка и че не я препоръчва на правителството. Георгиева коментира, че България може да си позволи покачване на бюджетния дефицит. 4,8 процента е заложеният от управляващите дефицит при актуализацията на бюджета, гласувана от парламента този месец.

Транспортното министерство се оплете за европарите за „Тракия” в. Сега

Транспортното министерство тревожно увърта и е обвило в мъгла темата за европарите за магистрала "Тракия". Министър Александър Цветков и заместникът му Ивайло Московски през седмица менят версиите за това дали са готови с необходимата документация, без която Брюксел няма как да отпусне на България до 350 млн. евро.

Основният проблем е с т.нар. "апликационна форма" - документ, чрез който Еврокомисията ще признае разходите по изграждането на аутобана и ще отпусне до 350 млн. евро по оперативна програма "Транспорт". Изненадващо в събота транспортният министър Александър Цветков призна пред Дарик радио, че апликационната форма не е готова и не е изпращана в ЕС. "След като бъде изготвена, съответно с актуалните цени, които са реално договорени след конкурсите за отделните отсечки, ще бъде изпратена в Брюксел и след нейното одобрение реално ще можем да консумираме парите по оперативна програма "Транспорт", каза той. По думите му имало "неясни моменти" в цената, понеже проектът зависел от "индикативната стойност" и трябвало първо да се договорят цените с изпълнителите. Не стана ясно за какви "неясни моменти" говори министърът, тъй като изпълнителите и за двете нови отсечки отдавна са ясни.

1600 горят за кредит в. Стандарт

Лавина от дела срещу длъжници и техните поръчители задръсти съдилищата в кризата. Всеки месец пред Темида се изправят по 1600 души, които не могат да плащат банковите си кредити, установи проверка на "Стандарт". По 80 изпълнителни дела за отнемане на имуществото се завеждат всеки ден срещу хора, взели потребителски заем, съобщиха магистрати. В по-голямата част от случаите процесите са срещу поръчителите, станали гаранти за отпускането на парите. Причината е, че длъжниците не само не могат да плащат, но и нямат нищо на свое име, с което да погасят кредитите. Масово в съда застават хора, които имат от 500 до 5000 лв. борч, по-редки са случаите със закъснелите за изплащане на потребителски заеми до 20 000 лв.

МВР издейства присъди срещу едва двама "пирати" за година в. Сега

На фона на зачестяващите акции на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП срещу т.нар. пирати на музика, филми, софтуер и дори книги, резултатите от водените дела срещу такива обвиняеми през м.г. са повече от скромни. От януари 2009 г. до март 2010 г. у нас са осъдени само двама души за неправомерно притежание на материали, за които се дължат авторски права в големи размери. Става дума основно за матрици и фалшиви компактдискове, показва справка на Върховната касационна прокуратура, с която "Сега" разполага.

Останалите шест дела за компютърни престъпления, приключили с осъдителни присъди в този период, са срещу хора, които с користна цел са изтрили или манипулирали данни, или са използвали чужд електронен подпис, за да навредят на собственика му. Прави впечатление, че прокуратурата хвърля най-сериозни усилия в доказването на това престъпление - през 2009 г. е образувала 19 такива дела, от които е внесла в съда един обвинителен акт. За първите три месеца от т.г. приключените с обвинения досъдебни производства са две.

Глобите за незаконна реклама на цигари може да паднат до 10 пъти в. Дневник

анкциите за реклама на цигари извън фабрики и магазини ще бъдат драстично намалени и ще бъдат между 5000 лв. и 15 000 лв. вместо 50 хил. до 100 хил. лв. Това е записано в новите промени в закона за тютюна и тютюневите изделия, като текстът се очаква да бъде гласуван за първо четене в икономическата комисия в парламента в сряда. Глобите за физически лица са намалени 30 пъти и вече ще бъдат в диапазон между 500 и 15 000 лв. вместо досегашните 15 000 лв. и 50 хил. лв. Предложението е внесено от депутата от ГЕРБ и шеф на здравната комисия Лъчезар Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:16 | 04.09.22 г.
fallback