fallback

ЕК чака само още 2 месеца да приведем пазара си на ток и газ по евронормите

Основните притеснения на ЕК са свързани с неспазване от страна на България в достатъчна степен на регулациите на пазара на ток и на газ

15:39 | 25.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) има редица забележки срещу България по отношение прилагането на европейското законодателство за общ енергиен пазар. В тази връзка комисията изпрати на страната ни „обосновано мнение", т.е. задейства втората фаза от започнала наказателна процедура срещу страна членка на Европейския съюз (ЕС), съобщиха от ЕК.

Някои от установените от Европейската комисия нарушения, заради които бе започната наказателна процедура по темата през юни 2009 г., бяха поправени по подходящ начин. Въпреки това е решено наказателната процедура да продължи заради неспазване на регулациите по електричеството и газа, заяви говорител на комисията.

Той обясни, че основните притеснения на ЕК, свързани с неспазването на Регулацията по електричеството, са следните: клаузите за мрежовите такси не отговарят на изискванията в нея; информацията за капацитета на взаимните свързвания е все още недостатъчна; управлението при претовареност (на мрежите) не се извършва по начин, изискван от регулацията.

Що се отнася да регулацията по природния газ, там основните притеснения са следните: няма капацитет за обратна газова връзка по всички места за взаимно свързване; газовият трансмисионен оператор не спазва изцяло изискванията за прозрачност в регулацията, балансирането на правила и такси не са в крак с изискванията й, газовият трансмисионен оператор не предлага твърди и постоянни услуги, достъпни за трети страни.

Това са основните проблеми, по които страната ни трябва да уведоми ЕК какво е направено за преодоляването им в срок до два месеца.   Ако няма уведомление или то се приеме за неудовлетворително, ЕК може да започне съдебно дело срещу България в Съда на Европейските общности в Люксембург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:48 | 07.09.22 г.
fallback