fallback

Булгаргаз: Поскъпване на газа с по-малко от 29% ни прави неплатежоспособни

Булгаргаз от месеци продава газа в страната на по-ниска цена от тази, на която го купува, каза изпълнителнителният директор на компанията

13:57 | 23.06.10 г. 6
Автор - снимка
Създател

Поскъпването на природния газ от 1 юли да е с 29,64%, т.е. цената да е 564,3 лв./1000 куб. м, предлага в предварителното си становище за цените на синьото гориво за третото тримесечие Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Ако тази стойност се утвърди при взимане на окончателно решение от ДКЕВР на 28 юни, ще се удовлетвори искането на Булгаргаз за поскъпване на природния газ от юли с около 25% спрямо определената от ДКЕВР пределна цена за второто тримесечие, а спрямо действащата увеличението ще е с близо 30%.

По време на общественото обсъждане днес на цените на природния газ от ДКЕВР посочиха, че в близките дни ще се опитат да намерят начин за по-малко повишение на цената на газа в рамките на 24-25%, каквато беше и прогнозата на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев от миналата седмица.

Изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов коментира, че при по-малко от предложеното сега увеличение на цената на газа (с 29,6% спрямо действащата) газовата компания фактически ще трябва да продава газа в страната под себестойност, т.е. на по-ниска цена, отколкото го купува на границата от Газпром. По думите му това означава, че в близките месеци Булгаргаз може да стигне до неплатежоспособност.

Гогов подчерта, че при увеличението с близо 30% дори не е включен т. нар. недовзет приход, формирал се заради занижените цени за полугодието, на който газовата компания има право съгласно наредбата за ценообразуването на газа.

Изчисленията на Булгаргаз сочат, че поради занижените цени на газа счетоводната загуба на компанията за първите пет месеца е близо 46 млн. лв., а недовзетият приход за полугодието по предварителни данни е около 70 млн. лв.

На въпроси от членове на ДКЕВР за възможността за хеджиране на риска при неблагоприятни курсови разлики лев-долар, Гогов обясни, че това винаги е правено, доколкото позволяват правомощията на ръководството на компанията. По думите му поради такива действия за петте месеца загубата на Булгаргаз е по-малка с близо 16 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:51 | 13.09.22 г.
fallback