fallback

Преглед на печата за 23 юни

08:22 | 23.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Мерките за заетост - с минимален ефект

в. Дневник

Едва 13% от безработните, които са се върнали на пазара на труда, са го направили чрез държавните програми и мерки за заетост, показва представително проучване на Националния статистически институт (НСИ). НСИ уточнява, че досега винаги се е правела оценка на конкретни програми и мерки, но никога на нетния ефект от трудовото посредничество на държавата.

Резултатите са от представително проучване на 1600 души от цялата страна, които през 2007 г. са останали без работа и са се регистрирали в бюрата по труда. Те показват още, че 39% от анкетираните декларират, че вече две години и половина не са успели да намерят нова работа.

Хора от Енергото с по няколко заплати

в. Стандарт

Санкция от 20 000 лв. до 1 млн. лв. може да наложи ДКЕВР на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН за откритите нарушения при регулаторния одит. Служители на едно от електроразпределителните дружества са се водели на различни длъжности с отделна заплата за всяка от тях, показва проверката. Така разходите на компаниите са се вдигали, без отделните заплати да са подозрително високи. Компания, собственост на висш мениджър на друго от ЕРП-тата, пък консултирала ръководството срещу договор за повече от 1,2 млн. лв.

Проверката се извършва в диалогов режим, казаха от ДКЕВР. Електроразпределителните дружества подават допълнителна информация, когато им бъде поискана за изясняване на отделните казуси. Вероятно действително голяма част от действията на техните мениджъри са законни, но не са почтени към потребителите и към държавата, която им е дала възможност да печелят от енергиен бизнес в България, коментираха от енергийния бранш.

„Российская газета”: България остана без въздух

в. Сега

Връщането на руските туристи, включително и на децата, каращи детски лагери в България, е поставено под въпрос. Същото важи и за полетите на туристи от Русия към България. Авиокомпаниите не искат да си поделят пазара на полетите към толколкова изгодна туристическа дестинация, коментира в-к „Российская газета".

Вчера стана ясно, че поредните преговори между българската и руската страна са завършили неизгодно за българската авиокомпания, която превозваше по най-изгодни за потребителите тарифи.

Преди седмица стана ясно, че под заплахата да не могат да излетят от България са няколко хиляди руски туристи от Новосибирск и Москва. Най-големи проблеми има за „морските" дестинации Бургас и Варна.

Агенцията по вписванията изнерви фирмите с нелепи опашки

в. Сега

Незнание и лоша организация са причина за неприятните опашки, които от няколко дни се вият пред сградата на Агенцията по вписванията в кв. "Гео Милев" в София, установи проверка на "Сега". С цената на нерви и загубено време десетки счетоводители и собственици на фирми се опитват да се вредят за подаване на годишните финансови отчети на дружествата си преди крайния срок - 30 юни.

Опашката се бави, защото таксата от 50 лв. може да се плати само на две каси, които "Инвестбанк" е открила в сградата. Никой не е сметнал за нужно да предупреди хората отвън, че могат предварително да платят на друго място и така няма да губят време. С дейността по информирането доброволно се е заел дежурният полицай, който от време на време се провиква, питайки опашката дали има хора, които вече са платили 50-те лева, за да минат напред.

Антимафиоти затвориха chitanka.info

в. Новинар

Най-голямата интернет книжарница беше атакувана от служителите на ГДБОП, съобщиха от МВР. Шестима души, които са се занимавали с пиратско разпространение на книги в интернет чрез сайта chitanka.info, са уличени за нелегална дейност. Акцията е реализирана след разследване по сигнали на ощетени - асоциацията “Българска книга”, Съюзът на преводачите в България и издателски къщи. При предприетите действия на покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан интернет сайтът. Сървърът бил поставен в специална кутия и по този начин достъпът до него бил затруднен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:22 | 29.08.22 г.
fallback