fallback

Преглед на печата за 22 юни

07:52 | 22.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

ЕС пак почва да спира парите за България в. Сега

След кратка пауза Брюксел отново се кани да замрази пари за България. Този път ще бъдат спрени около 106 млн. евро, колкото е цялата програма "Рибарство" до 2013 г. Предупреждение за това се съдържа в писмо на Постоянното представителство на България към Европейските общности, изпратено до аграрния министър Мирослав Найденов, до финансовия министър Симеон Дянков и до министъра по еврофондовете Томислав Дончев.

Основната причина, посочена в писмото, с което вестник "Сега" разполага, е, че чиновниците в земеделското министерство все още не са изготвили и предали исканата от ЕК оценка за съответствие на програмата. По-парадоксалното е, че администрацията от 2007 г. досега нито един път не е успяла да изготви подобна оценка за съответствие. При другите оперативни програми периодично бяха пращани оценки за съответствие и макар че бяха връщани няколко пъти заради пропуски, в крайна сметка бяха одобрени от ЕК и правителството на Бойко Борисов отчете това като огромен успех.

Ремонт на "Хемус" зацикли заради дългове на държавата в. Сега

Обновяването на близо 14 километра от магистрала "Хемус" зацикли заради неуреден спор между фирмата изпълнител и Агенция "Пътна инфраструктура". Затова пътуващите до морето ще трябва още дълго за заобикалят участъка от Нови пазар до село Невша. Обновяването почна през април и трябваше да приключи до края на този месец. Фирмата изпълнител "Автомагистрали Черно море" АД Шумен обясни, че бави ремонта заради неизплатени задължения от страна на Агенция "Пътна инфраструктура". Заради това компанията не можела да се разплати с доставчиците си и нямала пари дори за материали. "Ако разполагаме със средства, ремонтът можеше да приключи за 15 дни", обясниха работници от фирмата.

Без Белене няма “Южен поток” в. Стандарт

Москва се опитва за пореден път да извива ръцете на България във връзка с енергийните проекти. Президентът на газовия монополист "Газпром" Алексей Милер заяви в интервю пред руското издание "Москоу Таймс", че "Южен поток" може да заобиколи страната ни. Посоката на газопровода може да бъде променена, като България може да бъде изключена от първоначално определения маршрут, заяви той. Причината била, че Русия е разочарована от протакането на другите два големи съвместни енергийни проекта - петролопровода Бургас-Александруполис и АЕЦ "Белене". Коментарите на Милер идват в момент, когато България очаква международна екологична оценка за Бургас-Александруполис, а за АЕЦ "Белене" се търси консултант. Вместо да излиза от Черно море край Варна, тръбата на "Южен поток" може да мине през Румъния, заяви Милер. Той съобщава, че ще бъде проучена възможността "Южен поток" да стигне до Сърбия през северната ни съседка, като българските територии, през които в момента се планира да минава тръбата, ще бъдат изключени от проекта.

Хаосът при строежа на ВЕИ се засилва в. Дневник

Хаосът при изграждането на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се засилва с всеки изминал ден, стана ясно вчера на среща на бизнеса с министерството на земеделието и депутати. Все още не е ясно къде ще могат да се изграждат такива мощности. Един от големите проблеми на инвеститорите е липсата на координация между министерствата на околната среда, на икономиката и на земеделието. "И до днешна дата има добре създадена нормативна защита на земеделските земи, всички проблеми, свързани с ВЕИ, идват от незнание, не мислене и липса на координация между трите министерства - на икономиката, на околната среда и на земеделието", каза по време на срещата Димитър Дончев от "Гео пауър".

Чукчи идват на плаж у нас в. Стандарт

Туристически групи от далечния Север на необятната руска страна ще почиват на родното море. Българските хотелиери станаха колективен член на Парламентарния клуб към Държавната Дума на Руската федерация "Руски парламентьор". Това ще позволи на асоциацията на българските хотелиери да осъществява контакти с 87 района на Руската федерация. "Целта ни е да привлечем туристи от крайните северни райони и Сибир на целогодишни почивки у нас. Хората от столиците на бившите републики са по-разглезени и претенциозни, защото имат по-големи възможности за избор, но тези от крайните региони са наши потенциални клиенти", каза шефът на хотелиерите и ресторантьорите в Златни пясъци Георги Щерев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:56 | 11.09.22 г.
fallback