fallback

Започват масови проверки за трудови договори

Много фирми декларират, че съкращават служители, но те продължават да работят нелегално

18:39 | 21.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Инспектори на Националната агенция за приходите и на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” (ИА”ГИТ”) започват съвместни проверки в цялата страна. Комбинираните екипи ще следят дали се спазват трудовото, данъчното и осигурителното законодателство, обяви НАП.

Според статистически данни на двете институции множество фирми декларират, че съкращават служители, но те продължават да работят нелегално.

Друг масов проблем е, че се полага труд без да е сключен трудов договор или трудовият договор е прикрит с граждански.

Съвместен екип от двете институции вече извършва анализ на данните от трудовите договори, регистрирани в НАП. Заедно НАП и ГИТ ще идентифицират онези рискови браншове и дружества, които да бъдат подложени на проверка.

Туристическият бизнес също ще бъде проверяван, съвместни контролни действия предстоят в идните няколко седмици по цялото Черноморие, съобщават още от двете агенции.

Инспекторите на НАП ще проверяват дали за всички работещи в дадено предприятие са начислени и внесени дължимите осигурителни вноски и данъци. Освен това ще се следи за укриване на обороти и за спазването на счетоводните изисквания от търговците.

Анализите на ИА „ГИТ” за последните 9 месеца сочат, че случаите, в които работници полагат труд без да е сключен трудов договор, са се увеличили двойно. Санкцията за работодателя, който допуска служители да работят за него без надлежно сключен трудов договор е 15 хил. лв. за всяко лице. Освен това глоби в размер до 10 хил. лв. ще налага НАП за укриване на обороти, а на некоректните фирми ще бъдат възложени и данъчни ревизии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
fallback