fallback

Тотю Младенов: Пенсиите ще бъдат увеличени през 2011 г.

За тази година не се предвижда никакво увеличение на пенсиите

17:19 | 21.06.10 г. 16
Автор - снимка
Създател

Пенсиите ще бъдат увеличени през следващата година. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов преди началото на форум за пенсионната реформа.

Министър Младенов не уточни откога и с колко ще бъде увеличението на пенсиите, като само отбеляза, че това е въпрос на разчети, които предстои да бъдат направени.

По думите на министъра, цитиран от БТА, положителните тенденции в икономиката, намаляването на безработицата и повишеният контрол на Инспекцията по труда за спазване на трудовото законодателство ще позволят увеличение и на доходите, и на пенсиите през следващата година.

В приетия държавен бюджет за 2010 г. се предвиждаше по възможност от средата на годината да има малко увеличение на пенсиите на хората над 75-годишна възраст. Но в предложените от правителството и гласувани на първо четене от парламента промени в бюджета това не се предвижда.

Промените в пенсионната система ще бъдат приети до края на следващия месец от Министерски съвет, като част от тях ще влязат в сила от първи януари следващата година, други - от първи юли 2011 година, каза още социалният министър.

Намеренията за пенсионна реформа бяха представени от Тотю Младенов в началото на май, когато той съобщи, че Министерство на труда и социалната политика ще предложи увеличаване на трудовия стаж за пенсия с три години, така че той да стане съответно 37 години за жените и 40 години за мъжете, без да се променя възрастта за пенсиониране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
fallback