fallback

Преглед на печата за 21 юни

07:41 | 21.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

ГЕРБ обмисля вдигане на плоския данък върху доходите в. Сега

Управляващите се отказаха да вдигат ДДС, но на прицел е друг данък - върху личните доходи. Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента, призна през уикенда, че има вероятност да се простим от плоския десятък. За вдигане на подоходния данък се говори от месеци, но за първи път високопоставен представител на ГЕРБ публично обяви, че се обсъжда такава мярка.

Преди няколко седмици вицепремиерът Симеон Дянков увери, че никакво вдигане на данъци няма да има. Декларацията му обаче важи само за 2010 г. "С въпроса за вдигането на данъците се плашат хората. Когато има промяна на размера им, това ще бъде обявено", каза вчера премиерът Борисов.

Токът поскъпва само с 2% за сметка на ЕРП в. Дневник

Последно - токът все пак ще поскъпне от 1 юли, но само с 2% и за сметка на орязаните признати разходи за загуби по мрежата на електроразпределителните дружества. Това е крайният резултат след поредица от обсъждания, прогнози и взаимни нападки между регулатор и компании, съобщен на извънредна пресконференция в неделя от председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Държавата без човек в БТК в. Стандарт

Държавата е без човек във "Виваком" (бивша БТК). Втори месец телекомът отказва да свика заседание на борда, за да бъде избрана кандидатурата на Радомир Чолаков. Той е предложението на финансовото министерство за човека, който да държи т. нар. златна акция на държавата в дружеството. От "Виваком" не дадоха отговор защо изборът се бави. Вероятно обаче отказът да се допусне държавният представител в борда е свързан с оспорването на златната акция в съда.

Данъчни погват ЕРП-тата в. Новинар

От НАП ще започнат проверка на електроразпределителните дружества. Това съобщи премиерът Бойко Борисов. Той и шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев представиха предварителните данни от доклада на енергийния регулатор за работата на трите компании ЧЕЗ, ЕVN и E.ON.

Много от договорите на дружествата били без дати и срокове, а въз основа на тях били издавани фактури, обясни премиерът. По думите на Борисов по друга част от доклада пък вероятно ще бъде сезирана и прокуратурата. „Има нарушения, които касаят данъчните закони на страната”, аргументира се министър-председателят. Основното нарушение на дружествата били при възлагането на външни услуги на подизпълнители, сочи проверката на ДКЕВР. ЧЕЗ и Е.ОН са нарушили лицензите си, като са възлагали почти всички услуги на компаниите майки, обясни Семерджиев. Така изкуствено и непрозрачно се създава необосновано увеличение на разходите. По думите му външни услуги са позволени, когато наемането на подизпълнител не води до увеличаване на разходите, изтъкна шефът на регулатора.

Внасят дини за 2 ст. килото в. Новинар

В България се внасят дини за по 2 стотинки килограма. От това се възмути министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Според него тези цени не са нормални и са опит за измама, включително и на данъчната система в България. Повод за коментара на министъра беше протест на производители на дини от Любимец. Земеделските производители изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояват правителството да спре контрабандния внос на сладкия плод, тъй като подбивал българската продукция.

Закриващият се енергиeн холдинг ще харчи за реклама в. Сега

Държавният "Български енергиен холдинг" (БЕХ), който по разпореждане на премиера Бойко Борисов трябва да се закрие до края на юни, е сключил в петък договор с PR фирма за популяризиране на дейността си, научи "Сега". Контрактът е с неизвестната фирма "Бранд PR". Той е за 6 месеца, на стойност 60 хил. лв.

Договорът е сключен, без да се обявява обществена поръчка. Холдингът поканил с писма няколко PR фирми, да участват в конкурс, организиран по вътрешни правила на БЕХ. Мила Попова, управител на на "Прайм Тайм", сподели, че била много учудена от поканата, защото холдингът ще се закрива, но подала оферта. "Така и не ми съобщиха кого за избрали", каза Попова.

Двойно повече българи на морето в. Стандарт

Двойно повече българи почиват през това лято по родното Черноморие, отчитат хотелиери и туроператори. По-големият интерес се дължи предимно на ниските цени, категорични са от бранша. Особено привлекателни за родните туристи са ваканциите от типа ол инклузив, защото предплатеният пакет им дава възможност да калкулират по-лесно семейния бюджет. През това лято на родното море можете да изкарате ваканция с платени храна, напитки, чадър и шезлонг при цени започващи от 35 лева на ден. Подобни оферти преди години имаше само в началото и края на сезона, както и в хотели на 3-а и 4-а линия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:28 | 09.09.22 г.
fallback