fallback

МВФ: България се възстановява от кризата

Валутният борд е много стабилен, не е бил подлаган на никакво напрежение, смята ръководителят на мисията на МВФ за нашата страна

12:30 | 19.06.10 г. 4
Автор - снимка
Създател

По оценка на Международният валутен фонд България се възстановява от кризата, каза ръководителят на мисията на фонда за България и Румъния Бас Бакер пред Дарик радио.

Провежданите реформи, свързани с намаляване на разходите на бюджета са необходими, смята Бакер.

„Кризата в България беше дълбока и болезнена и това не беше приятен период за българите. Но ако я погледнем в международна перспектива, кризата в България, за щастие, не беше толкова тежка и дълбока, колкото в други държави.”

Като пример Бакер посочва факта, че банковата система остана стабилна. В много западноевропейски държави правителствата трябваше практически да поемат голяма част от банковата система. В България това не се наложи.

„Валутният борд е много стабилен, не е бил подлаган на никакво напрежение”, смята още ръководителят на мисията на МВФ за нашата страна.

Намаляването на брутния вътрешен продукт с около пет процента било много от гледна точка на историческите стандарти. В Украйна и някои балтийски държави обаче сривът в икономиката е бил между 14 и 18 процента.

„Да, рецесията в България беше дълбока, но кризата не беше толкова дълбока, за щастие, както в други държави”, е изводът на Бакер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:45 | 09.09.22 г.
fallback