fallback

Преглед на печата за 19 юни

08:37 | 19.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Първанов ще пусне актуализацията на бюджета, иска референдум за "Белене" в. Дневник

Президентът Георги Първанов обяви в ефира на Би Ти Ви, че ще подпише указа за актуализацията на бюджета, след като законът бъде приет от Народното събрание, защото именно премиерът и правителството трябва да формират политиката. По думите му обаче, той има сериозни възражения срещу философията, концепцията на бюджета. В същия час премиерът Бойко Борисов участва на живо в сутрешния блок на Нова телевизия.

Големият проблем на актуализацията е, че тя идва заради несъбраните приходи, каза Първанов и допълни: "На тази база трябва да търсим решенията". Той посочи, че има много противоречия с премиера, и напомни, че още през септември 2009 г. е предложил структурен бюджетен дефицит в рамките на 3%, от който да бъдат заделени пари за здравеопазването и образованието и за бизнеса. (...)

Първанов предложи национален референдум за съдбата на "Белене" , защото това ще е референдум за бъдещето на българската енергетика. Той предупреди, че с политиката, която кабинетът води, България може да бъде изолирана и от друг важен проект с руско участие - газопровода "Южен поток", където ще бъде заместена от Румъния. "С един удар ликвидираме три проекта", каза президентът и направи аналогия с края на 90-те, когато кабинетът на СДС с примиер Иван Костов "направи всичко възможно, за да изключи България от газопровода "Син поток" (между Русия и Турция по дъното на Черно море).

След "завоя" на София Русия отзова търговския си представител в. Сега

Търговският представител на Русия в България Александър Томилов е освободен от длъжност, предаде РИА "Новости", като се позова на съобщение на сайта на руското правителство. Решението влиза в сила на 26 юни. "Смяната на Томилин съвпада с анонса на премиера Бойко Борисов в края на миналата седмица, че България ще се откаже от участие в петролопровода "Бургас-Александуполис" и замразява проекта за АЕЦ "Белене", коментира агенцията.

БТК на съд в Париж в. Стандарт

Държавата най-после дава БТК на съд в Международния арбитраж в Париж. Страната ни е намерила кантора, която да ни представлява по спора за 80 млн. евро. Те се полагат на бюджета според договора за приватизация на телекома, но и до ден днешен не са платени. След правен анализ на сделката адвокатското дружество вече е предприело стъпки за получаване на сумата, каза вицепремиерът Симеон Дянков по време на парламентарния контрол, но не посочи коя е адвокатската компания. Парите се дължат от компанията "Вива Венчърс", която приватизира БТК, и трябва да бъдат изплатени на държавата, заяви Дянков.

Депутати решиха поръчките за услуги да са със срок от 5 години в. Дневник

Депутатите от правната комисия към парламента прегласуваха взетото от тях решение преди две седмици да увеличат срока на обществените поръчки за услуги до 10 години. Инициатива за това пое, шефът на комисията Искра Фидосова. Мотив за диференцирането между различните видове поръчки е, че увеличението на техния срок може да създаде условия за корупционни практики.

Правната комисия към парламента гласува промените в закона за обществените поръчки (ЗОП) преди той да бъде внесен на второ четене в парламента. Депутатите обсъждаха промените в нормативния документ на две заседания, второто от които се проведе в четвъртък и продължи повече от четири часа. Правната комисия за първи път е водеща по промени в закона за обществените поръчки, досега измененията в нормативния акт се разглеждаха в икономическа комисия. След повторното разглеждане на казуса за срока на обществените поръчки за услуги, депутатите оставиха десетгодишният срок да важи само за услуги по теглене на кредити от банки. Останалите конкурси за предоставяне на услуги ще са със срок на изпълнение до 5 години. Мотив да бъдат отделени банковите кредити е да не се спъват европейските поръчки, които имат до шестгодишен период на изпълнение.

70 фирми искат да проектират българския "Лувър" в. Сега

Интересът към конкурса за проектиране на Съвременен музеен център в София е изключителен, похвалиха се вчера от културното министерство. Проектът е известен като българския "Лувър". До момента 70 фирми и физически лица са закупили тръжна документация. Сред тях има известни архитекти от цяла България, както и от Италия и Германия, обясниха от ведомството на Вежди Рашидов. Конкурсът беше обявен, след като кабинетът даде 12.5 млн. лв. за реконструкция на сградата, където трябва да се помещава музеят. Става дума за старото здание на Техническия университет при паметника на Васил Левски в София. 2.4 млн. лв. идват и от оперативна програма "Регионално развитие".

Дянков: Отивайте на море, кризата свършва! в. Новинар

Да стягаме багажа и да заминаваме на почивка въпреки икономическата криза, посъветва българите финансовият министър Симеон Дянков. Хората спокойно да отиват на море, каза министърът и обеща, че до септември всички ще усетят по джобовете си края на кризата. Гръцкият сценарий може да се повтори някъде в Европа, но не в България, категоричен е финансист №1.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 19.08.22 г.
fallback