fallback

КЗК разреши на Фармахолд да придобие Хигия

Участниците в концентрацията не оперират на един и същи пазар и затова предстоящата операция няма да промени конкурентната среда на засегнатите пазари

15:49 | 18.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на „Фармахолд“ ЕООД да придобие „Хигия“ ЕАД, като по този начин Фармахолд получава и индиректен контрол върху „Хигия транс“ ЕАД, съобщиха от комисията.

Участниците в концентрацията не оперират на един и същи пазар и затова предстоящата операция няма да промени конкурентната среда на засегнатите пазари, е установила проверката на КЗК. В случая има вертикална концентрация чрез обединение на ниво дистрибутор на лекарствени продукти (Хигия) с продавач на дребно на лекарствени продукти (Аптеки „Марешки“).

На пазара на едро с лекарства има трайно установени значими участници с близки пазарни позиции, които се ползват със сериозна инвеститорска подкрепа на своите компании майки и притежават пазарна сила да се противопоставят на евентуални бъдещи антиконкурентни прояви на новосъздадената интегрирана структура.

По отношение пазара на дребно с лекарства в регионите, където аптечната верига „Марешки” има значимо пазарно присъствие, производството на КЗК е установило достатъчно голям брой други участници на пазара, в резултат на което дружеството не е пазарен лидер и няма съмнения за господстващо положение.

В хода на проучването в КЗК са постъпили становища по повод планираната сделка. Основните опасения на конкурентите са, че след обединението новата група ще предприеме агресивна ценова политика, насочена към ниски цени на медикаментите при продажбите на дребно.

Цитираното от Български фармацевтичен съюз (БФС) производство срещу г-н Марешки за нарушение на закона за конкуренцията е приключило с влязло в сила решение на петчленния състав на ВАС, където специално е отбелязано, че, поради спецификите на фармацевтичния пазар, цените на лекарствените продукти са регулирани със специална наредба, посочват от КЗК. В наредбата са стойностно ограничени само пределните цени (надценките) при продажба на лекарства на дребно. Установено е, че дружеството под контрола на г-н Марешки не нарушава установените с наредбата ограничения.

Вертикалната интеграция по принцип позволява на страните по-добре да координират процесите дистрибуция и реализация и така да спестят от разходи за стокови запаси, което ще окаже положителен ефект върху крайните потребители на лекарства. Поради това КЗК счита за несъстоятелни опасенията на БФС, който извежда тъкмо този ефект като негативен за конкурентната среда.

По отношение становището на БФС, че след концентрацията ще бъде създадена вертикална структура от производител („Актавис” ЕАД) – търговец на едро – („Хигия” ЕАД) – търговец на дребно (Веселин Марешки), която да има влияние по отношение на определяне на цените на лекарствените продукти в национален мащаб и да отпуска продуктите, произведени от „Актавис”, на цени, близки до тези на производителя, без прибавена надценка за търговец на едро и на дребно, е установено, че към настоящия момент Хигия е извън икономическата група на Актавис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:46 | 31.08.22 г.
fallback