fallback

Преглед на печата за 18 юни

07:50 | 18.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Дянков: Отивайте на море, кризата свършва!

в. Новинар

Да стягаме багажа и да заминаваме на почивка въпреки икономическата криза, посъветва българите финансовият министър Симеон Дянков. Хората спокойно да отиват на море, каза министърът и обеща, че до септември всички ще усетят по джобовете си края на кризата. Гръцкият сценарий може да се повтори някъде в Европа, но не в България, категоричен е финансист №1.

ЕП ни даде зелена светлина за Шенген

в. Новинар

Европейският парламент даде зелена светлина за присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство. Това стана, след като законодателният орган на ЕС одобри доклада относно въвеждането на Шенгенската информационна система у нас и в северната ни съседка. Окончателното решение, което ще определи датата, от която ще се прилагат разпоредбите относно Шенгенската информационна система, ще бъде взето от Европейския съвет.

Парното в София може да поскъпне двойно повече от очакваното

в. Дневник

Парното в София може да поскъпне два пъти повече от очакваното. Според финансовия експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова, цитирана от БТА, на консултативния съвет в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране вчера са били обсъдени и нови предложения за поскъпване на топлоенергията, различни от внесените преди седмица.

По думите й за София вече се обмисля увеличение от над 20 процента, след като миналата седмица се говореше за 10.8 на сто. Близо 50 на сто по-малко ще е увеличението за Габрово и Сливен - съответно 16.47 и 15.4%, а за Враца - 17.46% при 26% искане по-рано. На 1 юли трябва да влязат в сила новите цени на електро- и топлоенергията.

Съдружието на Георги Гергов с Пловдив може да отиде на съд

в. Сега

Пловдивската окръжна прокуратура започна разследване, за да установи дали не е погазен общественият интерес в "Пълдин туринвест" - съдружие на община Пловдив и бизнесмена Георги Гергов. Ще се проверява дали при създаването на смесеното дружество през 2006-2009 г. са извършени престъпления. Акционерното дружество стопанисва редица апетитни имоти в Стария Пловдив и притежава над 50% от "Международен панаир Пловдив" АД.

Бизнесът иска държавата да спре с изкривяването на енергийните цени

в. Сега

Крайно време е държавата да спре да помага на топлофикациите, като им купува тока на преференциално високи цени, призова вчера Българската стопанска камара (БСК). По този начин натискът върху цените на тока става голям и от това страдат всички консуматори, се казва в позицията на БСК. Днес следобед в ДКЕВР ще има открито заседание, на което ЕРП-тата, НЕК и топлофикациите ще обсъждат проблема за високите изкупни цени на тока, произвеждан от топлофикациите. Той е над 150 лв. за 1 мегаватчас, при положение че нормално ТЕЦ-овете го продават за под 70 лв.

Барозу се ангажирал да проследи срещата Дянков - Рен

в. Стандарт

Премиерът Бойко Борисов обяви в Брюксел, че председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу лично се е ангажирал да проследи срещата между комисаря Оли Рен и финансовия ни министър Симеон Дянков в понеделник, предаде БТА.

“Разговарях с Ангела Меркел за предстоящата проверка на Евростат в България, както и за влизането на страната ни в Шенгенското пространство. Надявам се догодина да се поздравим с влизането на България в Шенгенското пространство”, каза премиерът.

И водата в микроязовирите става общинска

в. Стандарт

Общините ще притежават не само стените и съоръженията на язовирите както в момента, но и водата в тях, която става публична-общинска собственост. Това предвиждат промени в закона за водите, които депутатите от комисията по околна среда и вода гласуваха на второ четене.

В момента има над 3600 общински язовира, в които водата досега е била публична-държавна собственост. С промяната общините ще могат да получават допълнителни средства от такси за водоползване, които биха им плащали различни фирми. Законът дава правото на общините да ползват и получават приходи и от минералните избори на тяхна територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:32 | 28.08.22 г.
fallback