fallback

Т. Младенов: В условия на криза не трябва да се вдигат данъци и осигуровки

Според социалния министър, повишаването на осигурителния стаж ще стимулира заетите да се осигуряват и да излязат от сивата икономика

17:00 | 15.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

В условия на икономическа криза не трябва да се вдигат данъците и осигуровките. Това каза миинистърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в отговор на журналистически въпрос какво е мнението му за предварителните условия на синдикатите, че ще участват в обсъждането за пенсионната реформа, само ако се гарантира увеличаване на осигуровките.

По думите на Младенов в по-дългосрочен план трябва да се направят по-сериозни актюерски разчети, за да може да се види какви трябва да са осигуровките, които плащат работодатели и работници, за да се укрепи пенсионната система.

Според него укрепването на пенсионната система би могло да се осъществи с разширяването на обхвата на осигурените, с повишаване на доходите на заетите, както и с мерки за повишаване на заетостта сред младежите, хората над 55 години, трайно безработните, хората с увреждания, всички уязвими групи на пазара на труда.

Министър Младенов посочи, цитиран от БТА, че се сближават позициите със синдикатите по въпроси, които се отнасят за условията за пенсиониране, по-строг контрол върху инвалидните пенсии и ограничаване на ранното пенсиониране.

Повишаването на осигурителния стаж с три години според Тотю Младенов ще стимулира заетите да се осигуряват и да излязат от сивата икономика.

По думите му в момента има основание да се смята, че сивата икономика се е увеличила и затова от утре Главна инспекция по труда започва масирани проверки в цялата страна.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:37 | 29.08.22 г.
fallback