fallback

Тетра Пак ще разширява пазарния си дял у нас с по няколко процента годишно

За миналата година с картонени опаковки на шведската компания, в България са били опаковани над 50% от плодовите сокове и близо 50% от прясното мляко

15:56 | 15.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Компанията „Тетра Пак“, с централа в Швеция, ще се стреми към разширяване на пазарния си дял в България на пазара на картонени опаковки с пластмасови капачки на прясно мляко и плодови сокове с по няколко процента годишно, заяви днес пред журналисти в София директорът на компанията за Югоизточна Европа Ларс Хомкуист.

По данни на „Тетра Пак“, която има офис у нас от 1995 г., за миналата година с нейни картонени опаковки в България са били опаковани над 50% от плодовите сокове и близо 50% от прясното мляко. Оборотът на компанията у нас за 2009 г. е около 8 млн. евро.

Материалът за опаковките на посочените храни се внася в България от фабрики на компанията в Унгария и Сърбия, като тук се продава на 10 големи клиента, които на място оформят опаковките и извършват пакетирането, уточниха от „Тетра Пак“. Хомкуист даде пример, че с опаковки на шведската компания са млякото от марка Меggle и My Day, соковете ВВВ и Queens, някои доматени сокове.

Шведската компания произвежда и продава и машини за опаковане на храни, за които има клиенти и в България.

От компанията посочиха, че в световен мащаб най-много от продукцията си продават в Китай (25%), също в Бразилия, САЩ, Канада, Русия, Германия. Като цяло 63% от продукцията им са опаковки за прясно мляко, а 18,5% - за сокове и нектари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
fallback