fallback

При отказ от АЕЦ Белене Русия може да поиска неустойки от 1 млрд. евро

България има възможност да измени последната си позиция и да реши да се реализират АЕЦ Белене и петролопровода „Бургас-Александруполис", смятат руски анализатори

10:56 | 15.06.10 г. 10
Автор - снимка
Създател

Прекратяването на договора за строителството на АЕЦ Белене, който беше спечелен след конкурс от руската компания „Атомстройекспорт“, може да доведе до търсенето от страна на Русия на неустойки от България и в частност от Националната електрическа компания (НЕК) в размер на около 1 млрд. евро.

Това пише руският вестник „Комерсант“, позововайки се на източници, запознати с договора. От изданието допълват обаче, че подобно съдебно дело би било „сложно“.

Според сключения с „Атомстройекспорт“ през 2008 г. договор за изграждане на АЕЦ Белене строителството на централата ще струва 4 млрд. евро.

Коментарът на руската медия е във връзка с изявленията в края на миналата седмица на българския премиер Бойко Борисов, че се отказваме от реализацията на петролопровода Бургас-Александруполис и се „замразява“ строителството на АЕЦ Белене до намиране на стратегически инвеститор. Малко по-късно същия ден беше уточнено, че всъщност няма никакви решения на правителството и по двата въпроса.

"Комерсант" посочва, че руските власти до момента не са получили никакви официални уведомления по въпросите във връзка с двата крупни енергийни проекта, но признава, че в последно време България е „охладняла“ спрямо петролопровода „Бургас-Александруполис“. Във връзка с извършените проучвателни работи досега България дължи на руската „Транснефт“ 4,9 млн. долара, посочват от изданието.

Според руски анализатори България има възможност да измени последната си позиция, като реши в крайна сметка да се реализират двата крупни енергийни проекта – АЕЦ Белене и „Бургас-Александруполис“. Припомнят се и думите от миналата седмица на българския министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, когато разбра за изявлението на премиера: „Не мога да повярвам, че е казал това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:12 | 14.09.22 г.
fallback