fallback

ЕВН България пусна в експлоатация нова подстанция за близо 4 млн. лева

Това е третата мобилна подстанция, която ЕВН България инсталира по Черноморието, с цел осигуряване на допълнителни енергийни мощности през летния сезон

15:26 | 14.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

ЕВН България днес пусна в експлоатация нова мобилна подстанция в района на община Поморие, съобщиха от дружеството, снабдяващо с електроенергия Южна България. Модерното съоръжение е на стойност 3,8 млн. лева.

Новата подстанция е с мощност 12,5 мегаволтампера, като при върхови натоварвания може да достигне 16 мегаволтампера. Тя ще повиши допълнително сигурността на захранване с електроенергия в района на Поморие и Несебър през натоварения летен туристически сезон.

От ЕВН допълват, че Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) са им помогнали за ускоряването на процедурите по въвеждане в експлоатация на подстанцията.

Това е третата мобилна подстанция, която ЕВН България инсталира по Черноморието, с цел осигуряване на допълнителни енергийни мощности, особено по време на активния туристически сезон. Другите две съоръжения вече функционират в близост до Обзор (от 2006 г.) и в района на Слънчев бряг (от 2008 г.).

Всяка от мобилните подстанции, които са доставени от Австрия, е на подвижни платформи, което позволява да бъде транспортирана до район, където има необходимост от допълнителни мощности. Общо трите подстанции са с инсталирана мощност около 38 мегавата.

Инсталирането на мобилната подстанция е част от инвестиционната и ремонтна програма на ЕВН България за област Бургас, която за 2010 г. е над 10 млн. лева, посочват от компанията. Програмата за района на Бургас предвижда и изграждане на 134 км нови електропроводи средно напрежение, 234 км нови електропроводи ниско напрежение и 135 нови трафопоста и възлови станции.

Общо за периода от 2006 г. до 2009 г. в област Бургас ЕВН България е вложила над 77 млн. лева в ремонти и модернизация, като отделно се влагат средства за нови присъединявания.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
fallback