fallback

Преглед на печата за 12 юни

08:58 | 12.06.10 г.

Банките ни пишат за новите лихви в. Стандарт

Банките ще трябва да ни уведомяват, преди да намалят лихвите по депозитите или да вдигнат лихвите по кредитите ни. Това гласят промени в Закона за кредитните институции, които са подготвени от Министерството на финансите. Начинът, по който банките ще уведомяват за промени в лихвите, предварително трябва да бъде уточнен с клиентите им. Най-удобно за хората е да получават писмо по обикновената или електронната поща. Промените в закона се правят, за да се затегне надзорът върху банките, които оперират в няколко държави от ЕС чрез свои дъщерни компании или клонове. В рамките на ЕС ще бъде създаден Комитет на европейските банкови надзорни органи (КЕБНО), в който ще участва БНБ. Така надзорните органи в страните от Общността при необходимост ще могат да предприемат съвместни действия.

Правим индустриална зона с Китай в. Стандарт

Съвместна индустриална зона може да бъде направена между България и Китай. Възможността за изграждане на зоната ще бъде водеща тема на разговорите на министъра на икономиката Трайчо Трайков с Джао Хунджу, председател на провинциалното събрание на народните представители в една от водещите провинции на Китай - Джъдзян. Министър Трайков ще води официална българска делегация по повод националния ден на България на ЕКСПО 2010 в Шанхай. От 1 април до 31 октомври представители на 192 държави разкриват в Шанхай своите идеи за бъдещето на града.

Австрийски влакове влизат в България в. Стандарт

Една от най-големите жп компании в Европа - "Рейл карго Австрия" (Rail Cargo Austria), започва редовен превоз на товари от Централна Европа до Турция и обратно през наша територия. Досега влаковете й се движеха през Сърбия, Македония и Гърция, но нашето транспортно министерство убеди австрийския превозвач да ги пренасочи през наша територия. Първият блок-влак от 15 съчленени джоб-вагона потегля на 19 юни от Велс, Австрия. Върху тях ще бъдат качени 30 полуремаркета за тирове, натоварени със стоки от Австрия, Германия, Унгария и др. страни. Ремаркетата ще бъдат свалени на 21 юни в Стара Загора. Там ще ги чакат автовлекачи, за да ги откарат в Турция. Оставените от влекачите 30 полуремаркета с турски стоки пък ще поемат с влака обратно към Велс.

Бизнесът си е взел от държавата само 17 млн. лв. в. Сега

Схемата за разплащане с бизнеса през Българската банка за развитие потръгна, но до момента реално разплатените суми са доста малко. Към 10 юни държавният трезор е сключил 70 договора за цесия на обща стойност едва 17.2 млн. лв., съобщиха вчера от министерството на финансите. По принцип обещанието на премиера Бойко Борисов, когато се дебатираха прословутите 60 антикризисни мерки, беше още в средата на май всички фирми да си получат парите. Издадените удостоверения за дължими суми от страна на министерства и агенции вече достигат 246. Общата им стойност е за 42.4 млн. лв.

Идва краят на парното заради шоково поскъпване на газа в. Новинар

Парното отопление в България е обречено, а съдбата му е неясна заради очакваното шоково поскъпване на природния газ с над 20 процента от 1 юли. Това заяви заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества у нас Валентин Терзийски по време на обсъждането на новите енергийни цени, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва да приеме от 1 юли. Според Терзийски от другия месец нощната тарифа на електроенергията ще стане по-евтина от тази на парното отопление.

Средната цена на топлинната енергия се очаква да бъде около 81-82 лева за мегаватчас без ДДС, което е по-високо от цената на нощната електроенергия, посочи Терзийски. Очакваното поскъпване на парното с около 15 на сто от 1 юли и в същото време минималното вдигане на цената на тока с прогнозираните едва 2 процента ще накара абонатите на топлофикациите да се откажат от услугите им, смята Терзийски.

Архитектите обвиняват в непрозрачност избора на проектант на "Българския Лувър" в. Дневник

Конкурсната програма за Съвременен музеен център в София, наричан още "Българският Лувър", не е съгласувана с Камарата на архитектите, съобщиха от професионалното сдружение.

В писмо до министъра на културата Вежди Рашидов председателят на камарата Петко Йовчев изразява позицията, че конкурсът е обявен по Закона за обществените поръчки като мнението на архитектурната гилдия за процедурата е било напълно пренебрегнато. От камарата напомнят, че това е трябвало да стане според правилата на действащата вече повече от година Наредба на Министерския съвет за конкурсите в устройственото планиране и инвестиционното проектиране.

Варненци притестираха срещу строителна компания в. Дневник

Няколко десетки варненци протестираха вчера пред изоставения строеж на жилищна сграда на ул. "Радост" №9 във Варна. Повече от 200 семейства са купили "на зелено" жилища във въпросната сграда, чийто инвеститор е компанията "Билдфайн Инвест". Продажбите за започнали още през 2007г.

Протестиращите издигнаха плакати "Стига строителни пирамиди", "Искаме домовете си", "Къде са парите ни". Вече повече о година строежът е изоставен на етап акт 14. По тази причина достъпът до жилищата, които се намират в него е забранен. Строителството е спряно, въпреки, че изпълнителят на обекта ДП "Строителство и възстановяване" е получила 95% от парите за договорените строителни работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:50 | 25.08.22 г.
fallback