fallback

Държавната прогноза за БВП за 2010 г. още е за ръст от 1%

Очаква се структурата на БВП да се промени в неблагоприятна за бюджета посока, каза финансовият министър

11:06 | 11.06.10 г. 4
Автор - снимка
Създател

В края на годината се очаква един процент ръст на икономиката, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от левицата Янаки Стоилов.

Такова покачване на брутния вътрешен продукт държавата, в лицето на вицепремиера и финансов министър, официално очаква от един-два месеца, макар и подобен растеж според Бюджет 2010 да е оптимистичен вариант за развитие на икономиката.

Ръст от 1% е записан и в предложения актуализиран вариант на бюджета, каза в четвъртък финансовият министър.

Заложеният растеж в бюджета преди актуализацията е 0,3 на сто, като освен оптимистичен вариант (+1%), беше предвиден и песимистичен такъв (-2%).

Ръстът от 1 на сто не е голям, но все пак е положително това, че има някакъв ръст, посочи днес в парламента Симеон Дянков. 

„Очаква се структурата на БВП да се промени в неблагоприятна за бюджета посока - с по-голям принос на нетния износ за сметка на потреблението, което при равни други условия означава по-малки приходи от косвени данъци“, посочи финансовият министър.

Делът на потреблението в БВП се очаква да спадне с 3,1 пункта през тази година, докато с 5,1 пункта нараства делът на нетния износ, обясни Дянков.

При тези условия финансовото министерство е подготвило актуализацията в държавния бюджет, каза финансовият министър. Той отбеляза, че с тези промени в държавния бюджет се предвиждат редица „стимули за икономиката, като например предвижданото увеличение на бюджетния дефицит“.

Новата бюджетна цел е 3,8 на сто дефицит, докато предишната беше 0,7 на сто, припомни финансовият министър. Той посочи, че се запазва размерът на преките и косвените данъци.

Предвиждат се и разходи за преодоляване на ефектите от кризата - 660 млн. лева за необезпечени задължения от предходните години, както и средства за инфраструктурата, посочи Симеон Дянков.

Той смята, че идеята на Янаки Стоилов за изготвяне на национална инвестиционна програма е добра и посочи, че очаква по-подробен анализ и с удоволствие ще участва в дискусии по тази тема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:28 | 10.09.22 г.
fallback