fallback

Преглед на печата за 11 юни

07:50 | 11.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

В ГЕРБ лъсна сговор за лобистката наркопоправка в. Сега

Скандалът с лобистката поправка в закона за наркотичните вещества се разрасна, след като временната анкетна комисия установи, че са замесени депутати в ГЕРБ. Вкарването на промяната в "Държавен вестник" след указа на президента не е било неволна грешка, както твърдеше депутатът от ГЕРБ Пламен Цеков. Следите засега водят към младия шеф на комисията по европейски въпроси Светлин Танчев и председателя на здравната комисия Лъчезар Иванов.

Танчев, който няма нищо общо с този закон, е настоявал да се публикува поправката в "Държавен вестник". Вчера той не можа да даде логично обяснение за намесата си. Източници от анкетната комисия твърдят, че пред тях Танчев се е оправдал с Лъчезар Иванов и Искра Фидосова. Двамата засега отричат да имат нещо общо.

ДНСК ще глобява гл. архитект на София заради строежа в Южния парк в. Дневник

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) обяви в четвъртък намерението си да глоби и главния архитект на София Петър Диков заради строеж на лунапарк в Южния парк. Ден по-пано строителният контрол започна производство срещу главния архитект на Варна Петър Йорданов заради издадените разрешителни за застрояването на "Алея първа". По закон могат да им бъдат наложени глоби между 1000 и 5000 лева. (...)

За друг строеж срещу централния вход на Южния парк, на ъгъла на бул. "Витоша" и ул."Бяла черква" са сезирани прокуратурата и националния омбудсман Гиньо Ганев. Там е започнало изглаждането на близо 40-метрова сграда също с разрешение на главния архитект на София Петър Диков, без живеещите в съседните сгради да са уведомени за промяната на плана за рагулация и застрояване, както изисква законът.

Продавали терени в Слънчев бряг за стотинки в. Стандарт

Неизгодни договори на бившето ръководство на "Слънчев бряг" АД откриха новите шефове. От документите става ясно, че от крайбрежната алея в идеалния център на курорта е отцепен парцел от 480 кв. м. През 2008 г. предходното ръководство частично изменя статута на тази част от алеята (срещу хотел "Дюн") и я продава. Купувачи са три фирми, а сумите, които плащат за терен на първа линия до морето, са символични, съобщиха от дружеството.

“Белене” ще работи само за износ в. Стандарт

АЕЦ "Белене" може да работи само за износ. Това стана ясно от презентацията на директора "Експлоатация на I-IV блок" в АЕЦ "Козлодуй" Рашо Първанов по време на Международната конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност". Прогнозите за потреблението на ток у нас за тази година показват, че ще изразходваме 42 317 гигаватчаса. От тях около 35% ще бъдат произведени от АЕЦ "Козлодуй". В същото време изследванията на испанската компания "Ибердрола" от миналата година показват, че в региона на Балканите потребностите от внос на ток са за 19 570 гигаватчаса електроенергия. Тъй като АЕЦ "Козлодуй" на практика осигурява 14 811 от вътрешното потребление, "Белене", която също ще има два реактора по 1000 мегавата мощност, съвсем спокойно може да си гарантира, че целият произвеждан ток ще бъде изнасян.

Рекламата на туризма в България привлече 14 кандидата в. Дневник

Четиринадесет компании са се явили на търга за реклама на туризма на територията на България, съобщиха в четвъртък от икономическото министерство. Повечето от кандидатите са редовни участници в конкурсите за национална туристическа реклама, става ясно от публикувания списък с участниците.

Сред желаещите са "Юрапел комюнишейшънс", "Маг адвъртайзинг", "Публисис", собственикът на интернет медии "Инвестор БГ" и др. В конкурса са се явили и два консорциума - "Сезони плюс" и "Турист консулт", както и обединение "Развитие 2010". От публикувания списък не става ясно кои фирми участват в двата консорциума.

Брюксел хареса горнооряховския суджук в. Новинар

Горнооряховският суджук получи одобрението на Европейската комисия и ще бъде регистриран като първата географска марка на България. Това означава, че деликатесът ще може да се произвежда само в определен географски район на Европейския съюз. Регистрацията ще се случи след шест месеца. Дотогава всяка засегната страна от ЕС може да възрази срещу тази регистрация.

Фандъкова ще забрани концертите пред „Ал. Невски” след шоу на „Пайнер” в. Сега

Кметът на София Йорданка Фандъкова има намерение да забрани всякакви масови прояви на площада пред храм-паметника "Александър Невски". Причина за това е масовото недоволство на гражданите от концерта на "Пайнер" пред храма в сряда вечер. На мястото ще се допускат само честване на църковни и национални празници.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:45 | 10.09.22 г.
fallback