fallback

Бизнесът подкрепя вдигането на трудовия стаж за пенсиониране

Увеличаването на трудовия стаж за пенсиониране получава подкрепата на 82% от фирмите, участвали в проучване на БТПП

14:20 | 09.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнесът подкрепя вдигането на трудовия стаж за пенсиониране като мярка за стабилизиране на пенсионната система, сочи проучване между фирми на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), представено днес от нейния председател Цветан Симеонов.

Той посочи, че на фирмите е било дадено да оценят три варианта за реформиране на пенсионната система, а именно - увеличаване на трудовия стаж за пенсиониране, увеличаване на размера на осигурителните вноски и увеличаване на данъците, за да има повече приходи в бюджета, който да финансира пенсионната система.

Първият вариант е получил подкрепата на 82% от запитаните фирми, вторият – на 12%, а третият – на 6%.

Симеонов поясни, че към момента предпочитан от бизнеса е предложеният вариант от Министерството на труда и социалната политика за вдигане на трудовия стаж с 3 години, така че той да стане 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Симеонов допълни, че би било добре държавата да насърчава доброволното пенсионно осигуряване, като например увеличи необлагаемия доход, който се дава за такова осигуряване, над 10%.

Относно предложението на синдикатите за вдигане на минималната работна заплата от 240 лв. на 270 лв. Симеонов коментира, че според палатата това не е необходимо, тъй като производителността на труда не е нараснала.

Мнението на БТПП за икономическата обстановка в страната е, че държавните разходи са прекалено раздути въпреки обещанията да бъдат намалени. Беше даден пример, че за първите 4 месеца на годината разходите на държавата са по-големи, отколкото за същия период на миналата година въпреки кризата.

Симеонов припомни, че ГЕРБ са обещали преразпределението на публичните разходи да бъде 35% от БВП, а те вече надминават 41%, при положение че предишните няколко години са били 38-39%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:15 | 04.09.22 г.
fallback