fallback

Държавните дружества ще предават тримесечни отчети

На всеки три месеца държавните компании ще се отчитат пред финансовото министерство, което ще публикува отчетите на сайта си

12:16 | 09.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

На всеки три месеца Министерството на финансите ще публикува счетоводен баланс и отчет за приходите и разходите на дружествата с преобладаващо държавно участие в капитала, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Задължението произтича от одобрена днес от правителството промяна в постановлението за наблюдение и контрол върху финансовото състояние на държавните предприятия. То е и една от мерките за подкрепа на заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната политика, около които се обединиха социалните партньори.

Наблюдението и контролът ще обхващат държавните предприятия по чл. 62, ал. 3 от Търговския закон, търговските дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала и дружествата, които те контролират, както и държавните лечебни заведения.

Въвежда се изискването подлежащите на наблюдение стопански субекти да предоставят информацията на съответните министри и ръководители на ведомства, съобразно отрасловата им компетентност. Те ще я предават в електронен вид на министъра на финансите за публикуване в интернет страницата на финансовото ведомство в срок до 30-то число на месеца, следващ съответния отчетен период.

По този начин ще се засили контролът и ще се гарантира своевременното предоставяне на подлежащата на публикуване информация, се посочва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 09.09.22 г.
fallback