Произведени от мляко продукти, но с вложени немлечни съставки като растителни мазнини и соев белтък, не може да използват наименованието „млечни”. Това се казва в заповед на ветеринарномедицинска служба.
60 от общо 241 млекопреработвателни предприятия у нас влагат растителни мазнини в общо 157 продукта. Производителите ще могат да поставят върху етикетите им само наименования като „деликатес”, „продукт” или др. Досега те можеха да ги наричат „млечни”, но не и да ги назовават със защитените според европейското законодателство наименования за „млечни продукти” - сирене, кисело мляко и др.
Продукти с вложено сухо мляко ще могат да носят наименованието „млечни продукти”. В киселото мляко е разрешено да се влага до 20% сухо мляко, в сиренето от краве мляко – до 30%, а в кашкавала от краве мляко - до 25%.
Срокът за въвеждане на изискването за промяна на наименованията е 18 юни 2010 г. Регионалните ветеринарномедицински служби вече са издали предписания на млекопреработвателите, които влагат не млечни съставки в продуктите си.
Санкцията при неизпълнение на предписанията според Закона за ветеринарномедицинската дейност е от 1000 до 3000 лева за юридически лица и еднолични търговци, а при повторно нарушение - от 3 000 до 10 000 лв. Най-строгата мярка, предвидена в закона, е прекратяване на част или на цялата дейност на обекта до изпълнение на предписанието.
Произведените и етикетирани преди 18 юни 2010 г. продукти ще може да се реализират до изчерпване на количествата.