fallback

ЕВН България разпределя дивидент от 5 млн. лв., държавата получава 1,6 млн.

Печалбата на компанията за миналата година е около 50 млн. лева

16:34 | 02.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Общото събрание на акционерите на ЕВН България гласува днес изплащането на дивидент за двете дружества – ЕВН България Електроразпределение АД и ЕВН България Електроснабдяване АД – в размер на общо 5 млн. лева. Това съобщиха от електроразпределителното дружеството, снабдяващо с електроенергия Пловдив и Югоизточна България.

Като се има предвид, че държавният дял в ЕВН България (както и в другите две ЕРП-та) е 33%, то дивидентът за държавата ще бъде около 1,65 млн. лева. Печалбата на ЕВН България за 2009 г. е около 50 млн. лева, и за дивидент се разпределя 10% от нея.

По този повод председателят на Надзорния Съвет на компанията Петер Лайр отбеляза: „Чрез решението да реинвестираме 90% от миналогодишната печалба, ЕВН България е в състояние и през 2010 г., да осъществи мащабни инвестиции, като се предвижда те да са в размер на 180 млн. лева в електро- и топлоенергия“.

От приватизацията досега ЕВН България за първи път ще изплати дивидент на собствениците на дружеството въз основа на резултатите за 2009 година.

През последните 5 години благодарение на реинвестирането на цялата печалба бяха осъществени инвестиции и ремонти в мрежовата инфраструктура и клиентското обслужване за над 600 млн. лева, допълват от ЕВН България.

През април в отговор на въпрос на Investor.bg министърът на икономиката и енергетиката посочи, че след общото събрание на Е.ОН България е взето решение да бъде разпределена като дивидент 25% от печалбата на дружеството за 2009 г., която се равнява на около 20 млн. лв., т.е. за разпределение на дивидент се падат около 5 млн. лв., от които делът на държавата също е около 1,6 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 31.08.22 г.
fallback