fallback

НЦИОМ: Борисов и Цветанов засега са фаворити за кандидат-президент

14,6% от участвалите в проучване са посочили премиера за най-предпочитан евентуален кандидат, а 14,3% - министъра на вътрешните работи

12:16 | 02.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Бойко Борисов и Цветан Цветанов засега се оказват фаворити на общественото мнение за кандидат-президент, според изследване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ). Проучването е направено между 15 и 25 май и в него са включени общо 1000 души от София и страната.

В отговор на открит въпрос, т.е. без предложени отговори, кого българите биха номинирали за президент, 14,6 на сто от участвалите в проучването са посочили името на премиера Борисов, а 14,3 процента - това на министъра на вътрешните работи Цветанов.

Въпреки че не може по Конституция да се кандитатира за трети мандат, Георги Първанов получава номинация от 10 на сто от запитаните, отбелязват от НЦИОМ.

Други имена, които се споменават като евентуални кандидатури, са на лидера на БСП Сергей Станишев - от 2,1 на сто, и лидера на „Атака" Волен Сидеров - от 2%.

Споменати са и двамата български еврокомисари - бившият еврокомисар Меглена Кунева и сегашният Кристалина Георгиева.

Обаче същевременно 43% от запитаните се чувстват затруднени да преценят кой би бил най-подходящият кандидат за следващ президент.

Според друга група въпроси от проучването, 59 на сто от българите са на мнение, че в момента няма партия или коалиция, която да може да управлява страната по-добре от ГЕРБ.

Осем процента са на мнение, че Коалиция за България в момента може да управлява по-добре от ГЕРБ. Всички останали политически формации се ползват с още по-малко доверие по отношение на евентуалното им участие в управлението на страната, според социолозите.

Към момента, според данните от проучването, 58 на сто от българите свързват надеждите си за по-добър живот с управлението на ГЕРБ. От избирателите на ГЕРБ 93% хранят надежда за управлението на своята партия, докато за 75% от избирателите на БСП управлението на ГЕРБ е по-скоро повод за притеснения.

Притесненията по повод на управлението на ГЕРБ вземат връх и сред симпатизантите на десните партии и на ДПС, отчитат от НЦИОМ.

Над две трети от запитаните през май, включително и около половината от привържениците на БСП, смятат, че кабинетът на Бойко Борисов ще изкара пълния си мандат.

Проучването показва още, че ако в края на май 2010 г. имаше парламентарни избори, то в Народното събрание биха попаднали всички сега представени парламентарни формации без РЗС, като ГЕРБ биха получили 41% от гласовете, а БСП – 12%.

От началото на управлението си до момента ГЕРБ губи доверието на около 11 на сто от своите избиратели. Около една четвърт от избирателите на БСП се чувстват разочаровани от избора си, както и една трета от гласувалите през 2009 г. за Синята коалиция, според проучването на НЦИОМ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:40 | 28.08.22 г.
fallback