fallback

Над 800 разрешения за мини ВЕЦ-ове са издадени у нас към края на 2009

Голяма част от проектите няма да се реализират, защото зад тях не стоят реални инвеститорски интереси, смята министърът на околната среда и водите Нона Караджова

13:22 | 31.05.10 г.

Над 800 разрешения за изграждане на мини водноелектрически централи (ВЕЦ) в страната са издадени към края на миналата година, като от тях са реализирани около 100-120, каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова при откриването на годишна конференция за инвестициите във възобновяеми енергийни източници.

Караджова припомни, че на първо четене беше приет проект на промени в закона за водите, според който плановете за управление на речните басейни стават задължителен инструмент. Въвежда се забрана за изграждане на ВЕЦ в рамките на зона от Натура 2000. Има много зони в страната, където тези ВЕЦ-ове могат да се изграждат, без това да влиза в конфликт с биоразнообразието, посочи Караджова, цитирана от БТА.

Пред журналисти в отговор на въпрос тя каза, че не може да гарантира, че всички разрешителни за мини ВЕЦ-ове са издадени в съответствие с пълната процедура за оценка за съвместимост и с целите на Натура и оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), но те са факт. Тя посочи, че в редица случаи е преценявано, че не е необходима ОВОС и са издадени разрешения.

По думите на Караджова голяма част от проектите за ВЕЦ няма да се реализират, защото зад тях не стоят реални инвеститорски интереси. В 80% от случаите те са само проекти, посочи тя.

От разрешенията за ВЕЦ има такива, които попадат в Натура, каза още министърът. За тях ще се направи опит чрез преговори с инвеститорите да се минимизира въздействието на проектите върху околната среда, каза Караджова. Тя допълни още, че е най-голям интересът за изграждане на ВЕЦ във високопланинските реки, но там е най-уязвима екосистемата и Министерството на околната среда и водите вече не разрешава там такива мини централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:11 | 19.08.22 г.
fallback