fallback

Сменяме винетките с електронна система след около три години

До края на 2012 пък ще е готова цялата магистрала Тракия, си пожела Плевнелиев. Изграждането на Лот 2 започва в понеделник

15:06 | 27.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Настоящият модел за плащане на пътна такса чрез винетни стикери ще бъде заменен с електронна система. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по време на конференция „Трансатлантическото партньорство между САЩ и ЕС - ролята на България“, организирана по повод 15-та годишнина на Американската търговска камара в България.

По думите му работна група в момента подготвя въвеждането на новата система, „до шест месеца след ще има решение на Министерски съвет, но за нея ще ни трябват поне три години“, каза Плевнелиев.

В Германия при въвеждането й приходите са се увеличи седем пъти, посочи министърът. Системата включва т. нар. електронни винетки и наблюдение на трафика през GPS устройства.

Единственият начин държавата да върви напред в пътния сектор е да гарантира качествени системи за събиране на приходите, каза Плевнелиев.

Той посочи още, че реалното изграждане на Лот 2 на магистрала „Тракия“, с изпълнител Обединение „Магистрали Трейс“, ще започне в понеделник.

Символичната първа копка беше направена в началото на месеца.

„Надявам се строителството на отсечката от „Тракия“, която включва лот 3 (също 32 км), да започне на 2 август, а на Лот 4, който е най-големият (42 км), да започне на 2 октомври, каза Плевнелиев. „Надявам се до края на 2012 г. магистрала „Тракия“ да е готова“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:15 | 18.08.22 г.
fallback