fallback

Разрешиха на Елресурс да оползотворява електрически отпадъци

Според БСК бившият министър на околната среда Джевдет Чакъров е бавил издаването на разрешително за работа на дружеството

11:21 | 27.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

„Елресурс” ООД получи от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) разрешение да извършва дейност като организация по оползотворяване на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, съгласно Закона за управление на отпадъците.

Това съобщиха от Българска стопанска камара (БСК), която съвместно с други работодателски организации (БТПП, АИКБ, ССИ, БСЧП), браншови организации и търговски фирми е между учредителите на регистрираното през 2006 г. дружество.

„Елресурс” беше първото дружество, създадено за оползотворяване на отпадъци от електрическо и електронно оборудване, припомнят от БСК.

Според камарата то e станало жертва на некоректни действия от страна на бившия министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров, който в продължение на повече от три години отказваше да даде разрешително за извършване на дейност, гарантирайки по този начин пазарна ниша и реализация на фирми, близки до тогавашното ръководство на МОСВ.

Приетият от парламента в средата на май Закон за управление на отпадъците предвижда между 3 хил. и 10 хил. лв. глоба за едноличен търговец или юридическо лице, които продават портативни батерии и акумулатори, но не предоставят място за изхвърлянето им на територията, където се извършва продажбата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:47 | 08.09.22 г.
fallback