fallback

Бъдещето на минималната работна заплата още е неясно

Работодателите искат минималното заплащане да бъде обвързано с производителността на труда

12:53 | 26.05.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Все още няма договорен механизъм за ръст на минималната работна заплата, казаха Недка Колева, експерт по заплащането на труда, и Ивелин Желязков, парламентарен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Двамата са участвали в днешното първо заседание на работна група от представители на правителството, синдикатите, работодателите и социалните партньори.

До седмица-две експертите трябва да предложат механизъм, според който правителството да определи какво ще бъде минималното възнаграждение за страната, предаде БТА. Това е една от договорените от социалните партньори антикризисни мерки.

Очаква се да бъдат предложени няколко варианта на механизъм, посочи Желязков. По думите му това, на което работодателите държат, е минималната работна заплата да бъде обвързана с производителността на труда. Няма все още данни как се променя производителността, допълни той.

Предложението на синдикатите е разполагаемите доходи от минималната работна заплата да бъдат повече от прага на бедността.

Доскоро се коментираше сумата от 270 лева от 1 юли, но днес Недка Колева посочи, че е рано да се говори за конкретни числа.

„В групата има хора с различни интереси или без интереси, до какво число ще се стигне, все още не се знае“, заяви експертът.

По данни на статистиката у нас средно за миналата година работещите в обществения сектор на минимална работна заплата са 37 293 души, а в частния сектор - 124 546 души.

Минималната работна заплата като дял от средната е средно около 40 на сто за страните на ЕС, посочи Желязков. Бяха представени данни, че в Люксембург минималната работна заплата е 20 на сто от средната, допълни той.

Според него минималната работна заплата има и социален елемент, но за всяко възнаграждение водещият фактор трябва да бъде икономическият - какво е произведено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:12 | 09.09.22 г.
fallback