fallback

БСП: Намаляването на фискалния резерв застрашава валутния борд

От левицата показаха безпокойство за стагнацията, която ЕК вижда в усвояването на европейските фондове

17:28 | 25.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Намеренията на правителството при актуализацията на бюджета да се намали фискалния резерв поставят под риск цялостната финансова ситуация в страната и валутния борд, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от БТА.

Станишев коментира потвърдената днес информация, че в намеренията за актуализация на бюджета за 2010 г. е предвидено минимумът на фискалният резерв да бъде намален от 6,3 млрд. лева на 4,5 млрд. лева. По думите на Станишев, в публичното пространство се появява и нова стойност - малко над 3 млрд. лв., което е „неприемливо“.

От БСП изразиха безпокойство за стагнацията, която Европейската комисия (ЕК) вижда в усвояването на европейските фондове.

В тази връзка депутатът от левицата Димчо Михалевски коментира, че предходното правителство реално е работило по оперативните програми 19 месеца и е успяло да договори 20 процента от наличната сума и да разплати 1,26 процента от нея.

Настоящото правителство вече работи 10 месеца и е успяло да договори 9 процента от евросредствата и да разплати малко над 2,5 процента, отбеляза Михалевски. По думите му, тежкият извод за България е, че няма радикална промяна в темпа на използването на европейските средства.

От БСП предлагат да се създаде специален държавен фонд към министъра на финансите за изпълнение на големите инфраструктурни проекти, който да гарантира финансиране за археологически разкопки и отчуждителни процедури.

БСП предлага и да се подпомогнат общините чрез фонд ФЛАГ, като се увеличи неговият портфейл и се възстановят компенсационните механизми за лихвените плащания на малките и средните общини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:11 | 28.08.22 г.
fallback