fallback

Тръгват проверки за водомери в Панчарево и Банкя

Имотите във вилните зони без водомери ще останат и без водоснабдяване

12:11 | 23.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

От 25 май „Софийска вода” АД започва програма за проучване на индивидуалното потребление на ВиК услуги в крайградските и вилните зони. Ще бъдат извършвани проверки на всички имоти за наличието на водопроводни връзки и годни измервателни устройства, по които да се отчита консумацията на вода, съобщи дружеството.

 

На собствениците на имоти без водомери ще бъдат налагани санкции, включително и трайно спиране на водата.

 

Проектът ще започне с проверки в район Панчарево, следва район Банкя.

 

При проверка на имот във вилните зони на собствениците ще се съставя контролен лист и протокол и ще бъде открит клиентски номер, въз основа, на които в 10-дневен срок ще бъде издадена фактура. Разходът на вода ще бъде изчисляван по пропускателната способност на водопроводното отклонение, при 6 часа потребление в денонощието и скорост на изтичане на водата 1 m/s. В случай че в срок от 30 дни от получаване на фактурата сумата не бъде заплатена, сградното отклонение, водоснабдяващо конкретния имот, ще бъде трайно прекъснато, а дължимата сума ще бъде събрана по съдебен ред.

 

За в бъдеще консумацията на ВиК услуги ще бъде изчислявана или съобразно показанията на водомер, инсталиран във водомерна шахта върху съществуващото водопроводно отклонение, която отговаря на нормативните изисквания, или на база.

 

В случаите, когато потребителят има шахта, но няма водомер или има стар, „Софийска вода” АД ще инсталира и пломбира водомер. Когато на съществуващото водопроводно отклонение, захранващо имота няма изградена водомерна шахта, в която да може да бъде инсталиран водомер, в срок от 30 календарни дни следва да бъде изградена шахта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:16 | 08.09.22 г.
fallback